Medi Ambient

Andorra presenta un informe "ambiciós" de polítiques climàtiques a l'ONU

La revisora de l'entitat afirma que el Principat té poc marge per reduir emissions 

Reunió de la delegació de l'ONU sobre el canvi climàtic presidida per David Forné

Reunió de la delegació de l'ONU sobre el canvi climàtic presidida per David FornéSFGA/JAViladot

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra s'ha convertit en el primer país a presentar l'informe biennal de transparència reforçada a les Nacions Unides, un document que inclou tot un seguit d'objectius, polítiques i mesures climàtiques, així com un inventari de gasos. És per aquest motiu que els secretaris i representants de l'organisme s'han desplaçat al país amb la intenció de revisar exhaustivament l'informe i assegurar-se que compleix amb totes les exigències. La revisora experta de la convenció de l'ONU sobre el canvi climàtic, Pepa López, ha expressat aquest dilluns la seva sorpresa davant els mitjans de comunicació per la celeritat amb què s'ha lliurat el document, tenint en compte que els països tenen com a termini límit desembre del 2024. López ha elogiat l'informe com un text "ambiciós" destacant la diversitat de mesures adoptades per cada país. En el cas d'Andorra, ha subratllat que, com a país petit amb poques fonts emissores contaminants, "hi ha poc marge per a reduir".

En aquest context, el secretari d'Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, ha volgut posar de manifest i subratllar la importància de "ser el primer país a presentar l'informe", acció que situa Andorra com un "referent mundial en el marc de les Nacions Unides". A més, ha encoratjat altres nacions a presentar els seus informes dins del termini establert. El secretari també ha posat en relleu el fet que Andorra és un país "poc contaminant", contribuint només amb "el 0,01% de les emissions generals", però que, tot i això, pateix les conseqüències del canvi climàtic "igual que la resta de països", fins i tot des d'una posició "més vulnerable".

El procediment de la visita dels experts de les Nacions Unides s'ha iniciat amb la revisió actual i, posteriorment, continuarà amb "una revisió multilateral on estaran totes les parts presents del conveni" i on es qüestionaran diferents aspectes, segons ha comentat el director de l'oficina de l'Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel. Igualment, Miquel ha destacat que en l'informe, en particular en l'apartat d'inventari d'emissions, es posa de manifest que "el sector amb més del 90%" és el de consum energètic en edificis, transport i mobilitat.

Perspectives del projecte del tren a la Seu d'Urgell

D'altra banda, i preguntat pel projecte ferroviari promogut per la Generalitat (que enllaçaria la Seu amb el Principat) i els resultats de les eleccions catalanes celebrades aquest diumenge, Forné ha mostrat un sentiment "positiu" i ha reiterat que aquest tema "no depèn exclusivament" del govern andorrà. Si més no, el secretari d'Estat espera amb interès les conclusions que es preveu rebre aquest mes de maig o juny. Més enllà dels resultats electorals, Forné manté un esperit optimista i ha subratllat que la implementació del projecte "es farà tant per la Seu com per Andorra", però, tot i això, ha advertit que cal "promoure-ho perquè es pugui dur a terme".

tracking