DADES DE LA CASS

Previst el mateix dèficit de trenta milions d’euros per a aquest any

Les prestacions mèdiques suposen el 70% de la despesa de la branca general

Galabert i Cinca exposant les dades.

Galabert i Cinca exposant les dades.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les dades presentades pel president de la CASS, Marc Galabert, al Consell General denoten com les aportacions que el Govern fa a la branca general –i deficitària– es mantindran molt similars, segons les previsions, a les d’aquest any. El 2023 va tancar amb 29,26 milions d’euros de dèficit i per a l’any vinent hi ha pressupostats només 160.000 euros més, ascendint fins als 29,4 milions d’euros. La xifra surt de la diferència entre els ingressos previstos, de 156 milions, i les despeses, de 185 milions. Aquest any, les despeses d’aquesta branca se situen en els 197,7 milions d’euros, un augment del 7,8% respecte a l’any anterior. En total, 128 milions d’euros són per a les prestacions mèdiques, amb predomini de les hospitalitzacions i farmàcia, que aglutinen prop del 50%; 39,1 milions per a prestacions d’incapacitat i 17,6 milions per a pensions d’invalidesa. Una dada que s’ha de tenir en compte és que l’1% de la població amb més despesa genera el 22% de la total.

Les aportacions de Govern continuen la tendència a la baixa perquè les dades del 2023 indiquen que és una xifra que és un 8,1% menor en comparació amb l’any anterior i un 36,2% amb el 2021. Entre el 2019 i el 2023, les aportacions de Govern s’han reduït del 22% al 16%. Segons Galabert, aquesta caiguda respon, per una banda, al dèficit acumulat de recuperació d’actes mèdiques que a la pandèmia no es van poder realitzar –a causa de la no urgència de l’afer– i, per l’altra, al creixement dels afiliats.

Pel que fa a xifres absolutes, al Principat hi ha un total de 48.888 assalariats –un 3% més que el 2022– i 8.386 treballadors per compte propi –també creixen, aquests un 5%. Quant als pensionistes de la branca general, aquests se situen en 2.583 –un 4,9 menys en comparació amb l’any anterior.

DEUTE PENDENT DE COBRAMENT DE 68 MILIONS D'EUROS

Diverses empreses, particulars i, fins i tot, administracions veïnes han acumulat un deute total de 68 milions d’euros amb la parapública. Segons va informar Galabert, 32,6 milions, prop de la meitat, es deuen de les cotitzacions pendents de declarar d’algunes empreses. Uns altres 13,5 milions pertanyen a empreses que tenen oberts processos judicials per estar en concurs de creditors o fallida, i que “és un deute viu que no podem reclamar encara”, va dir Galabert.

El mateix els succeeix amb els 8,4 milions provinents dels deutes de les seguretats socials espanyoles, franceses i portugueses, que pertanyen a les prestacions que treballadors d’aquests països han necessitat quan es trobaven al Principat i que, segons els convenis bilaterals signats, s’han de reclamar al país d’origen.
tracking