SUCCESSOS

Detingudes trenta persones a Espanya per estafes amb una víctima a Andorra

A la investigació han intervingut policies de 22 països i es va iniciar el maig del 2023

Una agent de la guàrdia civil.

Una agent de la guàrdia civil.

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La guàrdia civil ha detingut una trentena de persones en diverses localitats d’Andalusia, Catalunya, Madrid, Múrcia i Toledo per estafar més d’un milió d’euros a més de 100 víctimes de 18 països, entre els quals Andorra. La policia va informar que al Principat hi ha una dona estafada per aquesta xarxa.

El cos espanyol va explicar en un comunicat que dos dels caps han estat detinguts a Getafe i Barcelona, i s’han identificat uns altres 40 presumptes autors, la majoria residents a Espanya, però també Croàcia, Hongria, Anglaterra, Marroc, Nigèria, Pakistan i Romania. Respecte als perjudicats, han estat localitzats a Andorra, Espanya, Alemanya, Bèlgica, Bulgària, Equador, Eslovènia, Finlàndia, Holanda, Hongria, Irlanda, Itàlia, Lituània, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca i Romania, i es calcula que l’organització criminal els hauria estafat en només un any.

L’operació s’ha desenvolupat des d’Alacant i ha comptat amb la col·laboració de la Fiscalia de criminalitat informàtica d’Alacant, Europol i les policies de 22 països. Els agents han intervingut 153 comptes bancaris i s’han pogut recuperar 114.366 euros provinents de les estafes.

La investigació es va iniciar el maig del 2023 per una denúncia d’una empresa de construcció a la qual havien estafat més de 10.000 euros amb el mètode conegut com a Man in the middle, un ciberatac, també conegut com a frau del CEO, que consisteix a entrar a les converses entre un proveïdor i els seus clients, suplantar la identitat i aconseguir que la víctima faci les transferències a un número de compte del delinqüent.

La policia andorrana va destacar que en els darrers anys s’han detectat fraus que seguien aquesta metodologia i que cíclicament es van produint onades d’aquest tipus d’atac, la darrera al gener.

tracking