DADES DEL 2023

47 menors ‘caçats’ amb alcohol o droga segueixen un pla de rehabilitació

La intervenció duta a terme per psicòlegs permet estalviar-se el càstig econòmic

La majoria de menors infractors havien estat enxampats amb alcohol.

La majoria de menors infractors havien estat enxampats amb alcohol.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El programa alternatiu al pagament d’una sanció econòmica adreçat a menors enxampats cometent una infracció administrativa per tinença o consum d’alcohol i/o substàncies estupefaents va tenir 47 participants durant el 2023. Es tracta d’un pla de rehabilitació dut a terme per psicòlegs especialistes en drogodependències d’un mínim de tres hores i d’un màxim de deu que consta de sessions informatives i de treball amb el menor i, si s’escau, amb els pares o els representants legals. Un total de 40 menors van superar la intervenció de manera satisfactòria, mentre que cinc van obtenir una valoració negativa i dos més restaven pendents de la finalització del programa a l’acabament de l’any. Els professionals van considerar, a més, que cinc dels menors necessitaven una atenció especialitzada i van ser derivats a la unitat de conductes addictives (UCA) de l’hospital.

Els menors atesos tenien entre 14 i 17 anys i la franja d’edat més nombrosa va ser la compresa entre els 16 i 17. La immensa majoria (35) van ser controlats per tinença o consum de begudes alcohòliques, mentre que deu duien cànnabis i dos combinaven les dues substàncies, alcohol i cànnabis. L’incompliment del programa implica haver d’abonar la sanció imposada. El programa alternatiu de rehabilitació de menors fa part de les competències de l’àrea de justícia juvenil i mesures penals alternatives adscrita al ministeri de Justícia i Interior que s’encarrega, entre d’altres tasques, de supervisar les mesures que els tribunals imposen als menors de 18 anys.

PREVENCIÓ DE LA DELINQÜÈNCIA ALS CENTRES EDUCATIUS

La mateixa àrea de justícia juvenil, juntament amb la policia i el departament d’Institucions Penitenciàries s’ocupa també de les accions de prevenció adreçades als escolars d’entre 12 i 14 anys per evitar que caiguin en conductes de tipus delictiu. S’informa els menors que hi participen –les xerrades es duen a terme en centres educatius dels tres sistemes– de les conductes delictives més habituals en què es poden veure immersos, el procediment judicial que se seguiria o les conseqüències de les infraccions penals. Però també se’ls aconsella sobre l’ús adequat de les tecnologies i les xarxes socials, i sobre els drets i els mitjans de defensa que tenen si és que són víctimes d’un delicte. Les accions divulgatives també s’han adreçat els dos darrers anys a persones amb diversitat funcional amb una adaptació del contingut.

Per tal de facilitar el crit d’alerta en cas de bullying ja des de l’any passat es dona un bolígraf a cada alumne amb el telèfon del ministeri d’Educació al qual els menors poden trucar si és que pateixen assetjament o en són testimonis. Tanmateix, es recorda que l’any passat es va celebrar el segon concurs de curtmetratges sobre assetjament, ciberassetjament, sexting i grooming per tal que els joves prenguin consciència d’aquests abusos sovint lligats a les noves tecnologies i evitar que en siguin víctimes.
tracking