REPORTERS SENSE FRONTERES

Andorra es desploma en llibertat de premsa

El Principat ha perdut en un any 35 posicions i se situa en el lloc 72 de la llista mundial

Mapa mundial del rànquing de llibertat de premsa.

Mapa mundial del rànquing de llibertat de premsa.RSF

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Reporters Sense Fronteres (RSF) va publicar ahir el rànquing mundial de llibertat de premsa, en què Andorra queda situada en la posició número 72, quan l’any passat estava al número 37, un descens de 35 posicions.

Tal com s’afirma des de l’ONG, Andorra pateix els obstacles que els enclavaments petits imposen al lliure exercici del periodisme: manca de pluralitat i ingerències constants del poder polític i econòmic –especialment entrellaçats al país– “en uns mitjans majoritàriament en mans d’empresaris amb interessos”.

De la mateixa manera, alerten que la petitesa del territori del país i la concentració “d’importants interessos econòmics redueixen a la mínima expressió no només el nombre de mitjans, sinó la seva fortalesa i independència”. A més, posen de manifest que “la recent tradició democràtica del Principat i la influència de les elits econòmiques a totes les institucions del país configuren un model opac, en què els poders de l’Estat estan mal diferenciats i en el qual els pocs periodistes independents no poden exercir adequadament com a contrapoder”.

D’altra banda, apunten que “la censura oficial no existeix”, tot i que “amb uns mitjans públics proclius al Govern i uns mitjans privats controlats per empresaris, no cal silenciar un paisatge mediàtic dòcil i poc donat a la investigació dels escàndols financers del país i procliu a l’autocensura”. La publicació alerta que els periodistes no tenen accés –per a entrevistes o com a fonts d’informació– a jutges, magistrats o altres membres “d’un sistema judicial arcaic”.

L'APCA CONSTATA EL DETERIORAMENT PROGRESSIU

L’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra va demanar ahir una reflexió sobre el rànquing d’RSF, en què Andorra ha caigut en un any de forma abrupta. El president, Marc Segalés, en un to moderat va afegir que s’ha de reconèixer que “hi ha molt camí per recórrer a Andorra” per aconseguir una llibertat de premsa més homologable. El representant de part dels periodistes va admetre que sovint “es fa difícil tractar notícies de determinats sectors econòmics”, fent referència a les entitats bancàries, “de les quals sempre es destaca el positiu, però del negatiu, si n’hi ha, no se’n diu res”. Segalés va recordar que fa anys que Andorra va caient del rànquing, encara que no de forma tan espectacular. I va fer esment a la llei mordassa: “Segueix vigent, encara que per sort s’ha aplicat de forma excepcional.”
tracking