SERVEI D’URGÈNCIES

Només el 6% dels pacients han accedit a la derivació inversa

Unes 800 persones de 19.000 han acceptat aquesta fórmula durant l’hivern

L’entrada a urgències de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

L’entrada a urgències de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.SFG

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Durant la temporada hivernal, específicament entre l’1 de desembre i el 7 d’abril, s’han atès 18.800 persones al servei d’urgències, de les quals en un 6% dels casos, aproximadament unes 800 persones, han accedit a la derivació inversa, segons les dades proporcionades pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).

El ministeri de Salut va posar en marxa des de mitjan novembre del 2023 aquest innovador sistema amb l’objectiu de promoure nous mecanismes d’atenció als usuaris i fer un ús més eficient dels recursos sanitaris, evitant les llargues esperes al servei d’urgències de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Aquest circuit permet que els casos d’usuaris majors de 16 anys que arriben a urgències i són classificats pel sistema de triatge com de baix nivell d’urgència i baixa complexitat puguin optar per ser atesos en un màxim de 48 hores pel seu metge de referència o per un altre metge d’atenció primària.

Un cop derivats, aquests pacients poden sol·licitar cita amb el seu metge de referència o amb un altre metge d’atenció primària, en cas que el primer no tingui disponibilitat. D’altra banda, els professionals d’atenció primària han d’atendre aquests usuaris, preferiblement de manera presencial, tot i que, segons criteri mèdic, també es pot dur a terme de manera no presencial en modalitat telefònica.

Els casos més freqüents en què s’aplica la derivació inversa són, per exemple, en pacients amb acúfens, amb dolor a les extremitats sense traumatisme o amb un refredat comú, sempre seguint la classificació del sistema de triatge. El nou sistema pretén que els pacients amb patologies lleus siguin atesos pel recurs mèdic que realment necessitin i no contribueixin a col·lapsar les urgències hospitalàries.

tracking