TRIBUNALS

L’advocada acusada de xantatge es juga la inhabilitació

La Fiscalia demana 18 mesos de presó condicional per a la mare de la menor abusada i 18 per a la lletrada, que passaria el mateix temps sense practicar

La seu de la Justícia.

La seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts va deixar ahir vist per a sentència el judici contra la mare d’una menor que va patir abusos sexuals i la seva advocada per fer xantatge a l’agressor de la nena, un familiar de la noia que era considerat “com un avi”, tal com va relatar la mare a la vista oral de dilluns passat. Segons la part denunciant, la de l’abusador, les acusades haurien demanat 200.000 euros –100.000 per a la mare i 100.000 per a la filla– per tal de no denunciar l’agressió i que es firmés una carta que “minimitzés els fets”, tal com va explicar l’acusació particular. Per aquests fets, les acusades s’enfronten a 18 mesos de presó condicional a petició de la Fiscalia i a 18 mesos d’inhabilitació l’advocada. L’acusació demana dos anys de presó, un de ferm i un de condicional, per a la mare de la menor i sis mesos de presó condicional sense inhabilitació per a l’advocada.

La sessió d’ahir, que va consistir en els al·legats finals dels lletrats, va començar amb la intervenció de la fiscal, que es va basar en els testimonis dels agents de policia que durant la denúncia inicial pels tocaments van registrar que la mare de la menor hauria admès la petició dels 200.000 euros, així com les declaracions de la dona de l’abusador, que “s’han mantingut igual durant tot el procés”, i que donen suport a la hipòtesi de la Fiscalia. Un altre pilar de l’acusació va ser la reunió que van mantenir l’advocada acusada i l’advocat del demandant, que també era el lletrat de l’acusació particular, però que no es va poder explicar durant les preguntes a la lletrada acusada, ja que va preferir mantindre el secret professional, un fet que la fiscal va explicar que “no s’entén sacrificar la defensa per mantindre el secret entre advocats”.

La sorpresa del dia la va portar l’advocat de l’acusació particular, ja que va fer un canvi de la petició de sentència prevista. Pel que fa a l’advocada, va demanar una rebaixa de la seva petició inicial d’un any de presó, ja que el lletrat va admetre tindre dubtes sobre l’actuació de la seva companya de professió, i va apuntar que potser “va operar d’una manera imprudent, però no dolosa”. Mentre que la petició de presó per a la mare de la menor va augmentar, passant de 18 mesos condicionals a dos anys, un de ferm. El lletrat també va mencionar que el problema del cas residia en el moment en el qual van demanar la suposada indemnització de 200.000 euros, ja que era abans de qualsevol denúncia o querella, i “sempre a canvi de la no judicialització dels fets”, va acabar l’advocat.

La defensa va demanar l’absolució de les dues parts en entendre que en cap moment es va efectuar cap xantatge i que la part afectada “no es va sentir amenaçada” per cap de les accions de la mare i la seva advocada, tal com van apuntar ells mateixos dilluns durant la seva declaració. Aquest fet es va considerar rellevant per la part defensora, ja que “no hi pot haver un delicte de xantatge quan les parts afectades no es van sentir vulnerades”. També van fer menció a la jurisprudència anterior on es doni una extorsió en una reunió entre advocats, com seria aquest cas, i van apuntar que no s’havia donat mai un cas així.

LA DEFENSA AFIRMA QUE LA PETICIÓ DE SENTÈNCIA DE L'ACUSACIÓ ÉS "UNA REVENJA"

La modificació de la pena que es demana a la mare de la menor és “una revenja”. Així ho va explicar la lletrada de la defensa de la mare, pel fet que en cap moment l’advocat de l’acusació es va parar a “explicar el motiu pel qual es modifica la condemna” quan al principi del cas la petició era de 18 mesos condicionals. Casualment, va seguir, “la mateixa pena que es va imposar” al condemnat per abusar de la seva neta al Tribunal de Corts. Una sentència que posteriorment el Superior va rebaixar a sis mesos de presó ferma i que l’advocada va remarcar pel fet que es vulgui castigar més la mare de la víctima per un presumpte xantatge que l’agressor que va abusar d’una menor.

La lletrada també va fer referència a la suposada carta que s’hauria firmat a canvi dels 200.000 euros per minimitzar els fets i que no es pogués condemnar l’agressor, i va apuntar que “parlar d’aquestes coses és tornar a victimitzar la menor i l’acusada”, que encara estaria sofrint els efectes del que va passar el 2016. Per acabar, la lletrada va demanar l’absolució de la seva representada.
tracking