AFERS SOCIALS

Nou joves han fugit del centre d’educació intensiva des del 2022 i dos no hi han tornat

El centre tenia a 31 de març dotze usuaris, cinc al servei residencial i set al de dia

Interior del centre residencial d’educació intensiva.

Interior del centre residencial d’educació intensiva.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Nou joves han fugit del centre residencial d’educació intensiva (CREI) des que va obrir les portes l’any 2022. Dos d’ells encara no hi han tornat. Concretament, durant l’any 2022 van fugir del CREI dos joves. Ambdós van tornar al centre. Durant l’any 2023 en van fugir quatre, dels quals un encara no ha tornat. Al llarg del 2024 han fugit tres joves, un dels quals encara no ha tornat. Les edats dels menors que s’han escapat està compresa entre els 15 i els 17 anys, i tots van ser internats per trastorns de conducta. Així s’assenyala en la resposta per escrit de la ministra d’Afers Socials, Trini Marín, a diverses preguntes realitzades pel conseller general del PS Pere Baró, respecte al centre residencial d’educació intensiva.

A la resposta també s’indica que a 31 de març del 2024 hi havia dotze joves ingressats al CREI, dos de dotze anys d’edat, un de catorze, sis de quinze, dos de setze i un de disset. Dels dotze, cinc estaven al servei residencial i set al servei de dia. L’estada més llarga és la d’un menor de 16 anys que fa 16,8 mesos que està ingressat al centre. Durant el 2023, el CREI va comptar amb 18 professionals. El 2024 s’hi ha incorporat un segon docent degut a l’increment d’alumnes escolaritzats.

D’altra banda, en data 31 de març del 2024 es constata un increment d’un 250% d’ocupació al servei de dia respecte al 31 de març del 2023. S’ha passat de dos a set. No hi ha variació respecte de la xifra d’ingressos al servei residencial.

A la resposta també s’indica que des del ministeri de Salut s’està treballant en un projecte de llars ubicades al Solà d’Enclar (edifici on també es troba ubicat el CREI), per a la creació d’allotjaments comunitaris que permetrien acollir persones amb una malaltia mental i necessitats d’habitatge derivades de la mateixa malaltia, i facilitar la seva inclusió comunitària. Aquest projecte consta de dos programes d’atenció que ocupen dues plantes, cadascuna de les quals té un programa assistencial diferent.

Aquests habitatges tenen com a objectiu principal proporcionar allotjament i oferir uns recursos sanitaris i socials que fomentin la integració dels usuaris en la comunitat, amb un suport més o menys intensiu, segons les necessitats de les persones acollides, acompanyant-les en el seu projecte vital. La recepció de l’obra està prevista per a aquest segon trimestre d’enguany.

tracking