Drets humans

Amnistia Internacional denuncia la prohibició de l'avortament al país

L'ONG presenta l'informe anual on també assenyala el país en capítols com la llibertat d'expressió i la discriminació

Informe d'Amnistia Internacional sobre la situació dels drets humans al món

Informe d'Amnistia Internacional sobre la situació dels drets humans al mónAmnistia Internacional

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Amnistia Internacional ha publicat l'informe anual sobre l'estat dels drets humans en el món corresponent al 2023 on assenyala, en primer lloc, que encara continua en vigor la prohibició total de l'avortament i el fet que les dones que van necessitar un avortament i disposaven de mitjans havien de viatjar a altres països "per rebre assistència mèdica essencial, el que vulnerava els seus drets i els causava un patiment addicional". Així l'ONG destaca que el Comitè de Drets del Nen de l'ONU va demanar a les autoritats la despenalització de l'avortament i que es garantís l'accés de les adolescents a un avortament sense risc i a serveis d'atenció posterior a l'avortament en Andorra.

Amnistia Internacional també fa un seguiment al seu informe del cas Mendoza, l'activista d'Associació Stop Violències que va ser jutjada en desembre per "un delicte contra el prestigi de les institucions". Segons l'ONG a l'informe de l'ONU publicat en octubre del 2023, incloïa Andorra "en una llista de 40 països del món en els que es prenien represàlies contra particulars i organitzacions per cooperar amb l'ONU". Cal esmentar que l'absolució de Mendoza es va produir amb posterioritat de l'informe. Seguint aquest mateix fil, la ONG, en el capítol de llibertat d'expressió, assenyala que el 2023 "seguia en vigor la legislació sobre difamació que penalitzava la crítica legítima a les autoritats".

Finalment, en el capítol de discriminació, Amnisita assenyala que el 2023 continuava en vigor la legislació que "prohibia l'ostentació de símbols religiosos en institucions educatives, que discriminava especialment les dones i nenes musulmanes que desitjaven portar hijab" fent referència al cas de la nena musulmana que va protagonitzar la polèmica per la seva voluntat de dur el hijab a l'aula, i que va haver-hi de seguir un programa d'ensenyament no presencial.

Segons l'ONG, l'informe, publicat l'abril del 2024 documenta motius de preocupació en matèria de drets humans en 155 països durant el 2023, una llista on Andorra quedaria inclosa.

tracking