CONSELL DE MINISTRES

Govern promet més mà dura contra el frau als treballadors provinents del Perú

El ministeri de Treball porta a terme inspeccions d’ofici, atès que no hi ha denúncies

Guillem Casal en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Guillem Casal en la roda de premsa posterior al consell de ministres.SFG

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

“Si cal iniciar un procés sancionador, es farà, com ja es va fer amb els casos dels treballadors desplaçats”. Així de taxatiu es va mostrar el ministre portaveu, Guillem Casal, en la roda de premsa posterior al consell de ministres sobre el frau que va deixar a l’estacada a obrers peruans que van arribar al principat sota la promesa d’una feina. Casal va explicar que divendres passat el número dos de treball, Jordi Puy, va reunir-se amb membres de l’associació de residents peruans, entre ells el president, Lorenzo Castillo, que fa una setmana va apuntar que l’engany podria haver afectat una cinquantena de treballadors, però que només tenen constància de la denúncia d’una desena de compatriotes. Castillo ja va comentar aleshores que havien reunit “proves” i que les volien presentar al ministeri encapçalat per la ministra Conxita Marsol.

En la reunió amb Puy, ha transcendit que va haver-hi un intercanvi d’informació respecte a la problemàtica i que el Principat s’havia posat en contacte amb el ministeri d’Afers Exteriors del Perú “per comunicar-los que s’estava treballant per esclarir els fets”, va comentar Casal, que no va dubtar a mostrar el seu rebuig a aquesta pràctica i va expressar que “ens plantejarem ser més contundents si és necessari ser-ho”. Tanmateix, vist que Govern no ha rebut cap denúncia formal, l’executiu està duent a terme inspeccions d’ofici per tal d’arribar a l’origen de la qüestió.

Pel que fa a les relacions diplomàtiques, el ministre portaveu va avançar que hi ha “una comunicació i una col·laboració estreta” amb els dirigents del país sud-americà i que, en cas que el Perú volgués iniciar investigacions per conèixer en profunditat l’arrel del frau, Govern ho trobaria “d’utilitat”, tot i que “ja veurem si aquesta situació es dona”.

Castillo va explicar fa una setmana que aquests treballadors van arribar amb la promesa d’una feina a la construcció, els van fer pagar el passatge d’avió amb “sobrepreu” i, quan va arribar al Principat, l’empresa contractant els havia deixat abandonats. Segons va explicar el president de l’associació de residents peruans, que no va dubtar a titllar el cas de “tràfic de persones”, el funcionament es redueix a una empresa radicada a Andorra que contacta amb una peruana per portar operaris, però que no és cap de les que s’han vist implicades en anteriors casos d’abusos a treballadors del Perú.

MÉS

MILLORES A 2 DEPURADORES

Govern ha destinat 145.000 euros a les estacions depuradores d’aigües residuals del Pas de la Casa i Canillo per assegurar el manteniment de les instal·lacions. L’EDAR del Pas és la més antiga del país.

FINANÇAMENT MIXT ALS PISOS

Casal va obrir la porta que el finançament dels pisos tutelats per a gent gran de Sant Julià de Lòria pugui tenir agents externs, més enllà del comú i Govern, tal com va proposar el comú lauredià.

CARNETS DE TRANSPORT

S’obre el període per sol·licitar els carnets de transport escolar per al curs 2024-2025, els preus del qual són de 100,92 euros per a un viatge i 201,84 per a dos viatges. Estan subvencionats un 83%

BECA D’ESTUDIS AL JAPÓ

Els estudiants de màster o de doctorat nacionals poden accedir a la convocatòria de beques al Japó. L’ajut cobreix les despeses de la matrícula i un import mensual estimat de 880 euros.

HABILITACIÓ A TRADUCTORS

Govern publica una convocatòria per participar en les proves per a l’habilitació professional de la traducció i la interpretació jurades, que tindran lloc al juliol amb un cost de quota de 201 euros.

ESPOT I TOR SIGNEN UN NOU CDI AMB LITUÀNIA

El cap de govern, Xavier Espot, i la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, van signar ahir un nou conveni per evitar la doble imposició amb Lituània. En la reunió amb la primera ministra de la república bàltica, Ingrida Šimonytė, es van abordar diferents àmbits de la cooperació bilateral, en especial en matèria financera i de cooperació internacional, a més de l’aproximació del principat amb la UE a través de l’acord d’associació. De fet, la rúbrica d’aquest conveni és la dissetena que Andorra manté amb diferents països europeus.

Entre altres temes, ambdós mandataris van tractar l’actualitat internacional, les prioritats globals i els grans reptes que afronta la comunitat internacional per a l’establiment de la pau i la reconstrucció d’Ucraïna. En aquest sentit, i aprofitant la visita oficial de la delegació andorrana, es va signar un acord de cooperació pel qual Andorra aportarà 15.000 euros al projecte de reconstrucció i restauració d’un centre educatiu ucraïnès, devastat a causa del conflicte bèl·lic a la zona.
tracking