IMMIGRACIÓ

Restricció contra la 'trampa' per eludir el dipòsit de 50.000

La llei imposa noves regles als autònoms forans i als permisos de desplaçats

Molné, durant la compareixença.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si de creixement sostenible es tracta també cal abordar la política migratòria. El gir del Govern en aquest àmbit ja va transcendir fa setmanes després d’un període de flexibilitzacions per les dificultats especialment dels sectors més lligats al turisme de trobar mà d’obra. Ara es torna a la política prepandèmica perquè “durant tot aquest temps les empreses han tingut temps de completar les plantilles”, va argumentar la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné. I hi va aportar dades: per exemple, les més de 2.000 regularitzacions de temporers extracomunitaris que van passar a obtenir un permís prorrogable l’any passat. Però el projecte de llei que està acabant d’enllestir l’executiu també ataca dues situacions controvertides. La darrera que ha transcendit és la trampa per eludir el dipòsit de 50.000 euros dels treballadors per compte propi forans. Per evitar que entrin amb permís d’assalariat i immediatament passin a ser autònoms, es fixarà que no podran treballar per compte propi fins passat un any de l’obtenció de l’autorització.

La segona situació controvertida a la qual es posa fre amb aquest projecte de llei transversal és la dels treballadors desplaçats. I no hi haurà més permisos d’aquest tipus per a treballadors extracomunitaris. Únicament es permetran per a treballadors de la UE o de països de l’Espai Econòmic Europeu després dels abusos constatats a treballadors d’origen peruà i les denúncies que també han transcendit d’obrers d’origen argentí.

Molné va remarcar que l’acord d’associació negociat permet mantenir un control sobre la política migratòria i, per tant, sobre el creixement demogràfic. “Serà un instrument de planificació”, va asseverar. I una de les qüestions que es modifiquen és que la inversió estrangera vinculada a la residència es condicionarà a l’existència de quota migratòria. Si no hi ha contingent obert no es donarà l’autorització.

VINYETA PER A EXCURSIONISTES I TAXA TURÍSTICA MÉS ALTA

Dues de les iniciatives anunciades s’emmarcaran al projecte de llei en format de propostes a desenvolupar en el termini d’un any i amb concertació dels sectors econòmics implicats. Es tracta de la implementació d’una vinyeta que haurien d’abonar els excursionistes que arriben al país en vehicle privat i en autobusos de línia internacional i d’apujar l’import que s’abona ara mateix per la taxa turística. En el cas del tribut sobre les pernoctacions, el ministre de Turisme va indicar que primer cal acabar d’aclarir per què s’està recaptant menys del previst i que no quadraria amb els índexs d’ocupació. “El que farem és reforçar els controls, ja hem fet més de 180 a data d’avui.” El titular de Turisme va explicar que està actuant, d’una banda, el departament de Tributs i, de l’altra, Interior per verificar que el registre on els allotjaments han d’anotar les dades dels clients es fa correctament. I aquestes comprovacions de l’anomenat ROAT ja han donat fruits, constatant un percentatge rellevant de turistes que no estaven inscrits i que per ara s’ha xifrat en un 30%. Un cop resoltes les disfuncions s’abordarà l’increment de l’impost per tal de destinar aquesta part de la recaptació a la formació dels treballadors del sector. Amb relació a la vinyeta, tindria el mateix sentit de taxa finalista i l’executiu va recordar que és una proposta sorgida en el marc del procés de participació ciutadana sobre transport públic. Mesures per implantar un turisme sostenible seran l’impuls d’una nova llei i l’estudi de càrrega que ja s’ha licitat.

Jordi Torres, ahir.

tracking