SANITAT

El SAAS va facturar 57,5 milions d'euros en la prestació de serveis

L’ambulatori i l’hospitalització representen els imports principals, amb 26 i 20 milions, respectivament

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El SAAS va tancar l’exercici de l’any passat amb un resultat positiu d’1.236.559 euros, que surten d’uns ingressos que superen els 92 milions d’euros i unes despeses de 91,5 milions. Aquesta quantitat ha de ser retornada al Govern, que va prestar 32 milions per assegurar el correcte funcionament de l’hospital i l’atenció primària.

De les despeses, més de la meitat se les menja el capítol de personal (54 milions). L’execució pressupostària és un 9,3% superior a l’execució efectuada en el mateix període de l’any 2022.

El SAAS va facturar 57,5 milions en concepte de prestació de serveis, en què l’ambulatori i l’hospitalització representen els imports principals –amb 26 i 20 milions, respectivament. Al pol contrari es troba l’atenció primària, que només va ingressar 600.000 euros.

En la seva memòria, el SAAS recorda que després de tres anys en què l’assistència sanitària ha estat marcada per la covid, l’any passat es pot considerar el primer a retornar a la normalitat pel que fa al sector sanitari i assistencial. Des del punt de vista assistencial, comparant amb el 2022, any en què ja s’havia recuperat certa normalitat després de la pandèmia, les altes hospitalàries van créixer un 11%. I se’n destaca la tendència a l’alça pel que fa a les activitats desplegades amb el propòsit d’evitar hospitalitzacions, conseqüència en part pel retorn a la càrrega de treball precovid i en part per la consolidació d’aquests dispositius d’atenció ambulatòria. La cirurgia major ambulatòria va augmentar en un 12%.

El servei d’envelliment i salut i els dispositius per a subaguts geriàtrics i per a convalescència van consolidar la seva activitat, atenent 493 malalts, el 38% respecte a l’any 2021, quan es van implementar. El 2023 es va crear la unitat de diagnòstic ràpid, que ha permès l’atenció a 31 pacients en tres mesos.

En l’àmbit del servei d’urgències es va definir el projecte per al desdoblament del SUM, posant-se parcialment en funcionament el mes de desembre, en espera de completar-lo durant el primer trimestre del 2024. En aquest mateix sentit, es va aprovar i iniciar el circuit de derivació inversa el 16 de novembre, amb la finalitat de disminuir els temps d’espera i fomentar un ús racional dels recursos sanitaris.

Pel que fa al servei de ginecologia i obstetrícia, la parapública sanitària constata un descens significatiu del 8% en la taxa de cesàries des del 2019. El 2023 “hem culminat el canvi iniciat el 2020, moment en què es va començar un canvi progressiu a tres anys vista, en què l’assistència al part seria competència exclusiva de l’equip de llevadores i ginecòleg obstetra de guàrdia”, es constata en el document.

Igualment, s’incideix que el ministeri de Salut ha enllestit el pla de salut mental i s’estan iniciant “projectes de gran envergadura”, com ara l’ampliació dels espais destinats als dispositius de salut mental, amb l’arrendament de 869 metres quadrats, on s’ubicaran a final de l’any vinent els serveis de salut mental comunitària.

CONVENI

En l’àmbit laboral, destaca la implementació dels acords recollits en el primer conveni col·lectiu del SAAS signat l’any passat, com ara l’increment anual de l’IPC, la recuperació del pla de carrera i el reconeixement de la categoria laboral dels tècnics de cures auxiliars d’infermeria.

Les transferències corrents corresponen a la subvenció a l’explotació que el SAAS rep del ministeri per cofinançar la despesa sanitària. Per a l’exercici del 2023 va ser aprovada en la Llei 13/2023, del 31 de gener, per un import de 35.338.384 euros.

APP ANDSALUT I MONITORS FETALS

Donant continuïtat al projecte de l’App AndSalut, s’han incorporat funcionalitats, com ara la visualització de resultats de proves diagnòstiques, rebre informació ipíndoles formatives sobre qüestions de salut i benestar o sobre com fer un ús fàcil, àgil i responsable dels recursos sanitaris. En l’àrea de telesistemes destaca el monitoratge obstètric, que permet la supervisió dels monitors fetals des de diferents ubicacions, fet que optimitza la seguretat en cas de coincidir més d’una pacient.

tracking