PACTE AMB BRUSSEL·LES
Gide admet que l'acord amb la UE pot beneficiar la banca
L’estudi d’impacte encarregat per Andorra Endavant matisa que l’accés al mercat interior de serveis financers podria no ser immediat
L’estudi d’impacte de l’acord d’associació amb la Unió Europea encarregat per Andorra Endavant admet que l’entesa amb Brussel·les podria obrir oportunitats de creixement per al sector financer del Principat. “Les empreses financeres andorranes podran accedir al mercat interior de la UE, fet que afavoreix les possibilitats de creixement de les seves activitats”, assenyala el resum de l’informe, redactat per l’oficina de Brussel·les del bufet Gide Loyrette Nouel.
El document –presentat dilluns al vespre per l’autor, l’advocat i excap de gabinet de la Comissió Europea Benoît Le Bret al Centre de Congressos d’Andorra la Vella– també afirma que “els clients andorrans tindran accés a un mercat més competitiu” i es beneficiaran “pels serveis oferts per les empreses financeres de la UE a Andorra”.
Tot i això, l’informe matisa que l’accés del sector al mercat interior de serveis financers comunitari no serà “immediat” ni està “garantit”. Per poder-hi operar, caldrà “una opinió positiva de les autoritats europees de supervisió, les quals podrien estar influenciades per prejudicis polítics negatius”.
El text alerta, a més, que no es pot descartar la possibilitat d’una “suspensió unilateral per part de la UE” de l’accés de les empreses financeres andorranes al mercat interior. Hi ha el “risc” d’un accés “asimètric dels operadors de la UE a Andorra durant les fases de suspensió” i, per tant, que aquestes empreses facin “competència desfavorable” als operadors andorrans.
Un altre dels avantatges de l’acord, segons l’estudi d’impacte, és que és una “condició susceptible de facilitar un acord amb el Banc de França (o d’Espanya) sobre l’accés a liquiditat”, fet cabdal per a la “resiliència del sector bancari andorrà”. Tot i això, l’informe de Gide Loyrette Nouel apunta que l’acord amb França o Espanya pel prestador d’última instància és una conseqüència necessària de l’acord monetari entre el Principat i la Unió Europea, signat el 30 de juny de 2011, “i no pas de l’acord d’associació”.
Finalment, l’informe apunta que l’acord incentiva “el desenvolupament de mercats financers sòlids i transparents” a Andorra “gràcies a un marc normatiu millorat” i “supervisat per les agències europees”. Tot i això, el pacte amb Brussel·les també té riscos: “L’accés al marc normatiu de la UE exigeix inversions importants per part de les empreses andorranes”, fet que, segons l’estudi, podria “disminuir-ne la competitivitat” amb relació als seus homòlegs europeus, “que estan habituats a aquest marc i s’hi ajusten”.
L’estudi d’impacte encarregat conclou que l’acord d’associació podria ser beneficiós per al sector financer andorrà. Tot i això, també alerta que l’accés a aquestes oportunitats no és immediat ni està garantit, ja que podria topar amb obstacles.
A FAVOR
ACCÉS AL MERCAT
L’entrada al mercat interior de serveis financers afavoreix les possibilitats de creixement de la banca andorrana.
ELS SERVEIS, MILLORS
Si el mercat andorrà esdevé més competitiu, els productes i serveis seran més atractius.
EN CONTRA
RISC DE SUSPENSIÓ
La UE podria suspendre unilateralment l’accés de les empreses financeres andorranes al mercat interior.
L’ACCÉS NO ES GARANTEIX
L’accés de les empreses financeres andorranes al mercat interior no serà immediat ni està garantit.
ELS GRUPS CRITIQUEN LES "IMPRECISIONS" DE LE BRET
El president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, va lamentar ahir en declaracions al Diari que Benoît Le Bret –encarregat de redactar l’estudi d’impacte de l’acord d’associació d’Andorra Endavant– no inclogués en la presentació de les conclusions “alguns elements necessaris per valorar” el pacte amb Brussel·les. L’exposició de Le Bret va ser, per tant, una “valoració parcial” de l’acord. Per part de Concòrdia, Cerni Escalé va titllar “d’impensable” que el Govern “negociés sense estudis d’impacte i que el primer que es presenti sigui per part d’un grup de l’oposició”. Un estudi com el presentat dilluns hauria estat “un instrument molt útil per preveure els impactes de l’acord i per negociar en conseqüència”, va afirmar. Escalé va afegir que cal posar més informació a l’abast dels ciutadans “per entendre les implicacions de l’acord”. La presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Casal, va admetre que encara no té gaire clares quines són les conclusions que cal extreure de la presentació. La intervenció de Le Bret, va criticar, està “fonamentada en algunes premisses inexactes i inclús en algun desconeixement rellevant”. El conseller no adcrit Víctor Pintos, per la seva part, va afirmar que en la presentació de l’advocat belga hi va haver “imprecisions”. Pintos, a més, va mostrar-se sorprès per “la manera d’orientar” la ponència, marcada per un estil “una mica lúdic que a mi no em va acabar d’agradar”. El conseller va afegir, entre altres coses, que ell i “alguns membres de l’executiva” liberal comparteixen la posició “d’intentar ser partícips d’aconseguir que el Govern assoleixi el millor acord d’associació”.