L'adopció del cabal comunitari, el sobreesforç afegit a ser soci dels 27
Els grups del pacte d’estat defensen que les oportunitats superen de llarg els costos
Tots els grups parlamentaris adscrits al pacte d’estat van coincidir que assumir el cabal comunitari en els aspectes inclosos a l’acord és un dels grans reptes i que suposarà un sobreesforç addicional –a la tarda el cap de Govern va apuntar que ja s’han previst una trentena de contractacions extra i que s’ha fixat un full de ruta sobre legislació a assumir o la que s’haurà de modificar, sense concretar-les–. Però el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, va recordar que ja s’assumeix legislació europea i que el salt endavant serà que “tindrem una incidència major que la que tenim avui”.
La presidenta socialdemòcrata, Judith Casal, va defensar que “les oportunitats són mot més grans que els costos”, i es va referir a la diversificació econòmica, a la millora en termes de protecció –per exemple en la relativa al consumidor–, a l’actiu que suposa per expandir les relacions internacionals més enllà dels veïns i també a “l’exigència d’estructures de diàleg social a la qual ens condueix l’acord”. En la mateixa línia es va expressar el president del grup demòcrata al Consell, Jordi Jordana. “La gran majoria de coses que val la pena conservar estan a l’acord d’associació i, en canvi, sense l’acord moltes d’aquestes coses bones que volem conservar són més fràgils”.
Malgrat l’absència de Liberals al pacte d’estat, el discurs del conseller no adscrit, Víctor Pintos, ja és pro acord: “Tinc clar que el manteniment de l’statu quo actual no solament no ens beneficiarà, sinó que ens aïllarà i ens pot portar al fracàs”, i va avançar que després de la informació rebuda sobre el text negociat estan més en sintonia.
La informació o la seva absència ha centrat durant mesos la discussió al voltant de l’aliança amb els 27. La líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner, va palesar que “el poble andorrà triarà el seu destí, però ha d’estar informat”, mentre que per part de Concòrdia, Cerni Escalé va instar el Govern a deixar d’usar el terme “fer pedagogia” i que traslladi complet el contingut de la documentació a la ciutadania.
La jornada havia arrencat amb el discurs del cap de Govern, que va desgranar les oportunitats de l’acord, les línies vermelles apuntalades i el que significa quant a zenit d’una aproximació a Europa que van encetar els executius precedents ja als anys noranta.