SALUT

Compromís per equiparar tarifes i terminologia per definir els metges

El Col·legi qualifica d’obsoleta la diferència vigent entre generalistes i especialistes

El president del Col·legi amb companys de junta.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les tarifes de les consultes mèdiques s’han tornat a apujar aquest any amb l’actualització corresponent al 4,6% de l’IPC. Les consultes dels metges d’atenció primària tenen un preu de 28,05 euros i les dels especialistes, de 33,85. Una diferència que el ministeri de Salut s’ha compromès a suprimir, de la mateixa manera que el Col·legi de Metges reivindica que cal eliminar una terminologia “arcaica i fora de lloc” que diferencia entre facultatius generalistes i especialistes. “Prové d’una època en què per fer de metge generalista no feia falta fer una especialitat. Però ara, per ser metge de família, d’atenció primària, s’han de fer quatre anys d’especialitat, com qualsevol altre metge”, reivindica el president de l’entitat, Albert Dorca. “La distinció entre generalistes i especialistes fa anys que no existeix; la responsabilitat que assumim és equiparable”, va insistir.

El compromís que el ministeri de Salut ha assolit amb el col·lectiu és definir durant aquest 2024 com s’equipararan durant els propers anys les tarifes i també la part de la terminologia. L’any passat ja hi va haver una primera aproximació que retallava diferències entre el preu de les consultes. Després d’anys de congelació, el preu de la visita d’un generalista es va incrementar un 10%, i el d’un especialista, un 8%. Però ara l’objectiu és tancar una manera de procedir que fixi ja com assolir l’equiparació a uns anys vista. L’actualització d’aquest 2024 ha estat lineal i conforme a l’IPC, del 4,6% en tots dos casos.

Sobre l’augment, el president del Col·legi va indicar que “adequar-nos a l’IPC es considera correcte” i “coherent amb la de l’any anterior”, però també va recordar que són dos exercicis seguits de pujades (la del 2023 un xic per sobre de la inflació), però després de “quinze anys sense actualitzar-les”. El col·lectiu, però, entén que els augments s’han de ponderar amb d’altres factors.

El Col·legi de Metges també està immers en el procés per assolir un pacte d’Estat per la Salut que ha començat coix, amb una primera trencadissa política. Dorca va indicar que per part del col·lectiu professional “hem fet algunes aportacions al text que ens van entregar” i que estan a l’espera d’iniciar les reunions de treball i comprovar quin és el retorn a les seves propostes. En tot cas, va indicar que la feina “està en una fase molt inicial” i “no ens han donat motius per marxar”.

tracking