Tribunals

El Superior modifica a l'alça les taxes d'alcoholèmia positives

El Tribunal reconeix un marge d'error en els aparells de mesura i absol un conductor amb un positiu de 0,81

La policia fent un control d'alcoholèmiaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una sentència de la sala penal del Tribunal Superior modifica a l'alça les taxes d'alcoholèmia positives de les proves efectuades amb etilòmetre, els aparells d'aire expirat que porta la policia. La resolució judicial és conseqüència del recurs interposat per un conductor que va ser detingut i condemnat en primera instància per circular amb una alcoholèmia positiva de 0,81. El conductor únicament es va sotmetre al test de l'etilòmetre, no va demanar fer-se l'analítica de sang per corroborar el resultat, i una de les qüestions que al·legava en el recurs interposat a la sentència del Tribunal de Corts és que "els etilòmetres de precisió admeten uns marges d'error tècnics en els seus resultats que s'han de tenir en compte". És l'argument que ha acabat capgirant la condemna perquè el Tribunal ha admés i quantificat aquest marge d'error. En el cas concret, s'estima que la taxa real era del 0,75. Un càlcul fruit de "l'error màxim permès del 7,5% del valor mesurat". En general, implica que el positiu penal (que suposa detenció) ha de ser ara superior a 0,86. I, l'administratiu, fins ara a partir de 0,5 s'eleva a 0,537.
El reconeixement d'aquest marge d'error ve donat per un decret aprovat pel Govern que regula el control metrològic de determinats instruments de mesura, entre els quals els etilòmetres. Un dels annexos de la normativa regula el procediment per la seva verificació periòdica i estableix uns errors màxims tolerats en funció del que recomana l'Organització Internacional de Metrologia (OIML). I la recomanació en vigor d'aquest organisme en relació als aparells per mesurar la concentració d'alcohol en sang és que l'error màxim permès pels límits inferiors a 4 grams per litre és el 7,5% del valor de referència de la concentració. I malgrat que el citat decret no entra en vigor fins el setembre, la sentència apunta que "s'han de tenir en compte els marges d'error permesos pel reconeixement que fa aquest decret de l'existència de la possibilitat de desviacions en els resultats dels mesuraments dels etilòmetres, errors que tècnicament estan reconeguts"
La sentència rebutja els altres dos arguments donats per la defensa del conductor: que se li havia vulnerat el dret a estar assistit per un advocat i que no s'havien respectat les garanties legals a la prova d'alcoholèmia practicada. Respecte el primer argument, la sentència indica que el conductor va renunciar a l'assistència lletrada. Quant al segon, la resolució indica que no hi ha cap element que evidenciï que no es van respectar el procediment en la pràctica de la prova perquè l'acusat va mostrar-se conforme amb el resultat i no va demanar analítica de sang posterior. Però el marge d'error de l'etilòmetre implica la nul·litat d'una condemna que implicava un mes d'arrest nocturn condicional qualificat al seguiment per part de la Unitat de Conductes Addictives, cinc mesos de prohibició de conduir i 500 euros de multa. El conductor ja tenia una condemna prèvia per alcoholèmia del 2018. La que ara s'anul·la és fruit d'un control el 26 d'abril del 2021 al carrer doctor Nequi de la capital quan la policia va aturar l'home, que circulava en motocicleta, i va sotmetre'l al test en detectar "símptomes evidents" d'embriaguesa.
tracking