Reunió de poble

Optimisme després de la reunió del pacte

Espot afirma que després de l’acte “més gent ha marxat a favor que en contra de l’acord”

Assistents a la reunió del pacte d'estat.

Assistents a la reunió del pacte d'estat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un miler de persones es van reunir al Centre de Congressos a la primera reunió del pacte d’estat que es va celebrar amb la ciutadania. El cap de Govern, Xavier Espot, va mostrar-se “molt feliç”, en declaracions posteriors a l’acte, en què va celebrar l’assistència de públic, que va omplir la sala i fins i tot hi va haver gent que no va poder entrar per raons de seguretat i aforament.

El format de la presentació, que va estar amenitzada per Gabriel Fernàndez, no va ser del gust de tothom, com va admetre el cap de Govern, que va rebre la crítica d’un dels assistents per no entrar més en matèria i no ressaltar certs punts importants. Tanmateix, Espot va afirmar que “estic convençut que després d’avui molta més gent que ha vingut està a favor que en contra de l’acord, ja que hem fet un acte honest i planer on hem pogut tractar totes les qüestions que preocupen la ciutadania com la sanitat, drets laborals, exportacions, immigració o seguretat”.

El líder de DA no va tancar la porta a repetir un acte com el d’ahir per a la gent que es va quedar a fora i va anunciar que durant l’any prepararan més presentacions, en què respondran a tots els neguits que surtin arran de la publicació del text final.

Al final de la presentació es va obrir el torn de preguntes del públic. La primera va ser referent als aeroports i si amb l’acord d’associació els residents andorrans podrien passar per la fila dels ciutadans de la UE. El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va apuntar que, efectivament, la gent amb passaport andorrà podrà navegar pels aeroports sota les mateixes condicions que un ciutadà de la Unió Europea.

Una altra preocupació va ser la de si amb l’acord s’haurà d’apujar l’IGI al 15% mínim que imposa Europa. En la resposta, Espot va assegurar que els impostos continuaran sent competència única del Principat i que “si s’apuja o s’abaixa l’IGI serà decisió domèstica del Consell”.

La sobirania va ser un altre tema que va preocupar els assistents. El cap de Govern va recordar que en l’actualitat el país ja té acords amb Europa que impliquen l’aplicació de normes comunitàries unilaterals. En canvi, amb l’acord d’associació “Andorra es podrà asseure en un comitè on podrem modificar les normes que ens arribin abans que s’apliquin”, guanyant així sobirania, va explicar Espot.

L’acord d’associació inclourà beneficis sanitaris. Espot va explicar a una noia del públic que “podràs moure’t per tot l’espai europeu amb una targeta única i amb totes les garanties d’un ciutadà comunitari més”. Una altra preocupació va ser si la targeta única permetria a la gent de fora vindre al Principat a operar-se o utilitzar els serveis mèdics, però Riba va aclarir que no es podrà donar aquesta situació, ja que només s’atendrien urgències.

PREGUNTES DE LA CIUTADANIA

IMPOSTOS

Amb l’acord, Andorra continuarà sent l’única responsable de les pujades o baixades de l’IGI, que s’hauran d’acceptar al Consell General.

TRÀMITS ALS AEROPORTS

L’acord d’associació permetrà a tots els que tinguin un passaport andorrà passar per les files i fer els mateixos tràmits que qualsevol resident de la UE.

SOBIRANIA

L’associació amb Europa permetrà crear un comitè on es podran discutir i modificar les normatives que arribin al país des de la UE.

MILLORES MÈDIQUES

La unió permetrà que els ciutadans disposin d’una targeta única amb la qual ser atesos a qualsevol estat membre i amb totes les garanties.

CONTROL A LA SANITAT

La targeta única no implicarà que ciutadans d’altres països puguin utilitzar els serveis mèdics andorrans, ja que només podran ser atesos d’urgència.

tracking