INVESTIGACIÓ AL CONGRÉS DELS DIPUTATS

ERC i Junts volen Espot a la comissió de l''operació Catalunya'

També demanen Saboya, Cinca, Fiñana, Alberca, Pijuan, Cosan, Miquel i els Cierco

El cap de Govern, Xavier Espot.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya ha demanat la compareixença del cap de Govern, Xavier Espot,a la comissió d’investigació de l’operació Catalunyaque es va constituir la setmana passada al Congrés dels Diputats espanyol. Els republicans també han proposat la compareixença de l’exministre d’Afers Exteriors Gilbert Saboya; del cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera (Uifand), Carles Fiñana; dels exmàxims accionistes de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini i Ramon Cierco, i de l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel. Relacionats amb Andorra, ERC també vol que compareguin a la comissió d’investigació els exagregats a l’ambaixada espanyola al Principat Celestino Barroso i Bonifacio Díaz, i el president de l’associació Drets i col·laborador de l’Institut de Drets Humans d’Andorra, Agustí Carles.

Al seu pla de treball, ERC demana que s’investigui “l’existència d’una trama parapolicial al marge de la legislació i el control democràtic” i les seves vinculacions amb “interessos i entramats privats o lobbies de pressió”. ERC vol conèixer els arxius, gravacions i expedients dels estaments i persones investigats de manera irregular, i les partides pressupostàries que s’hi van destinar a càrrec dels fons reservats. En aquest sentit, reclamen que faci especial èmfasi, entre altres, a “la possible intromissió” a la sobirania d’Andorra “per ordre i interès dels responsables polítics investigats per la justícia andorrana”, i “en particular” de l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l’exministre Jorge Fernández Díaz i el també exministre Cristóbal Montoro.

Junts, per la seva banda, a més de la compareixença de Espot, Saboya, Miquel, Fiñana i Higini Cierco, vol que participin l’exfiscal general Alfons Alberca, l’expresident del Tribunal Corts, Josep Maria Pijuan, l’exministre Jordi Cinca, i els exdirectors de l’INAF, Maria Cosan i Carles Salvadó.

El PSOE ha proposat tres noms relacionats amb Andorra: Higini Cierco, Bonifació Díaz i Celestino Barroso. El grup vol la compareixença de l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy.

tracking