INFORME DEL CONSELL EXECUTIU DE L'ENS

L'FMI elogia la “resiliència” de l'economia

Indica que creix lleugerament per sobre del seu potencial “malgrat els vents en contra”

La seu del Fons Monetari Internacional.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“L’economia andorrana està mostrant resiliència i creix lleugerament per sobre del seu potencial a llarg termini, malgrat els vents externs en contra”. Així comença el consell executiu del Fons Monetari Internacional (FMI) un nou informe sobre el Principat publicat el passat 6 de març. L’estudi recorda que el creixement s’estima en un 2,3% el 2023, impulsat pel sector serveis i un nombre rècord de visitants. “Amb una manca d’activitat econòmica limitada, el mercat laboral està restringit i gairebé no hi ha atur, cosa que provoca importants pressions salarials”, assenyala per explicar que la inflació es va mantenir alta el 2023, al 5,6%, “impulsada pels efectes de segona ronda dels augments salarials i la pressió generalitzada dels preus dels serveis i els béns importats”. Malgrat l’escassetat d’habitatges assequibles, un augment substancial de residents estrangers va ajudar a satisfer l’elevada demanda laboral, indiquen.

Segons l’FMI, en el futur s’espera que el PIB s’alenteixi fins al seu potencial més baix a llarg termini, estimat en l’1,5%. Es preveu un creixement del PIB real de l’1,8% el 2024 i de l’1,5% a partir del 2025, comparable al creixement mitjà de la zona de l’euro. Es preveu que la inflació disminuirà del 4,3% el 2024 al 2% només a finals del 2025, d’acord amb l’evolució dels preus als països veïns i els efectes interns de segona ronda. “Els riscos per a les perspectives estan equilibrats, tot i que estan subjectes a una incertesa substancial i colls d’ampolla” i “els riscos a la baixa inclouen un creixement global més lent del que s’esperava, una inflació més persistent i una política monetària més duradora a la regió”, expliquen. “Les falles emergents i els colls d’ampolla estructurals, pels problemes d’accessibilitat a l’habitatge, l’escassetat de mà d’obra i el canvi climàtic ennuvolen les perspectives a mitjà termini”, afegeixen. A l’alça, un creixement regional més gran del que s’esperava i una inflació més baixa augmentarien els fluxos turístics i les inversions, mentre que l’adopció de l’acord d’associació amb la UE obriria nous mercats a mitjà termini. Els coixins macroeconòmics sòlids serveixen per mitigar els riscos a la baixa en cas que es materialitzin.

Els directors executius de l’FMI, en el seu informe, “elogien” la resiliència d’Andorra davant els vents contraris externs i la bona gestió macroeconòmica de les autoritats, que va permetre reconstruir sòlids coixinets. Tot i que els riscos per a les perspectives són equilibrats, els directors van assenyalar els reptes derivats d’una inflació elevada persistent, un mercat laboral ajustat i l’accessibilitat de l’habitatge. Van destacar la importància de preservar polítiques prudents i avançar en reformes estructurals per promoure la diversificació econòmica i impulsar el creixement a mitjà termini.

Els consellers van felicitar el compromís de les autoritats amb la prudència fiscal que, juntament amb un marc fiscal efectiu i una estratègia proactiva de gestió del deute, han permès a Andorra recuperar l’espai fiscal i reduir el deute. Van acordar que l’orientació fiscal hauria de mantenir-se ajustada per donar suport als esforços desinflacionistes i reforçar encara més els coixins. Els directors van coincidir que canalitzar l’espai fiscal disponible cap a infraestructures més elevades i habitatges assequibles ajudaria a fer front als colls d’ampolla estructurals. També van encoratjar les autoritats a continuar amb la reforma sanitària i a generar consens per implementar les reformes de les pensions necessàries donat l’envelliment de la població.

Els consellers van felicitar la fortalesa del sistema financer d’Andorra. Van subratllar que cal un seguiment continuat dels riscos, donada la gran mida dels bancs i la seva exposició internacional. Van elogiar la introducció del servei de prestador d’últim recurs i van animar a reforçar encara més el marc de resolució. Els consellers van coincidir que és clau garantir que l’Autoritat Financera d’Andorra sigui autònoma i que disposi de tots els recursos. Van donar la benvinguda a l’acord d’associació amb la UE recentment negociat i van encoratjar les autoritats a garantir-ne l’aplicació.

tracking