DRETS HUMANS

La despenalització permetrà derivar dones fora del país per avortar

El SIAD, que fins ara només podia donar informació, podrà intervenir d’una manera més directa sobre la interrupció de l’embaràs

Cristina Pérez i Noemí Morell atenent als mitjans, ahir al matí.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La despenalització de l’avortament permetrà al servei integral d’atenció a la dona (SIAD) derivar directament les dones que ho necessitin a centres dels països veïns per interrompre l’embaràs. Ho va explicar la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, durant el balanç de les dades del SIAD que va tenir lloc ahir al CAP de Santa Coloma, on també es va abordar el pla de salut sexual i reproductiva en el qual està treballant el Govern i que augmentarà el rang d’acció del SIAD.

La funció del SIAD és la d’acompanyar les dones en la planificació familiar i la interrupció voluntària de l’embaràs, però en estar penalitzat no les pot derivar directament als llocs per avortar, sinó que només pot informar les dones de les opcions que tenen per fer-ho. Això podria canviar amb la intenció de despenalitzar l’avortament que té l’executiu, ja que permetrà crear convenis entre el SIAD i centres on es practiqui la interrupció de l’embaràs, segons va explicar Pérez.

L’any 2023 es va tancar amb 35 dones ateses al SIAD, mantenint així la tendència dels darrers anys, segons va explicar Noemí Morell, llevadora referent delSIAD. Morell va apuntar que “el 83% de les consultes van ser per sol·licitar informació sobre la interrupció voluntària de l’embaràs, però no hi ha dades de quantes van acabar avortant”, va aclarir la llevadora. La resta de consultes van ser per fer el test d’embaràs, per tenir informació sobre les malalties de transmissió sexual, per conèixer mètodes anticonceptius i per obtenir l’anticoncepció d’emergència. La mitjana d’edat de les dones ateses va ser de27 anys i la majoria van ser de nacionalitat andorrana. El 62% de les dones es van adreçar al servei telefònicament, el 32%, presencialment, i un 5%, a través dels canals en línia. A banda dels serveis que dona elSIAD, una trentena de dones van demanar als centres d’atenció primària la píndola anticonceptiva d’emergència.

El pla de salut sexual i reproductiva també inclourà els homes. La secretària d’Estat va explicar que la intenció de l’executiu és tenir en compte tota la població, però fins ara sempre s’havien focalitzat més en les dones “perquè són les que es poden reproduir”, però “els homes entren dins de la planificació familiar, la presa de decisions i els dubtes que puguin sorgir”. Per tant, les activitats del pla també aniran dirigides a ells, va explicar Pérez.

Les campanyes de prevenció i informació sobre les malalties de transmissió sexual (MTS) prendran més importància. El pla de salut sexual inclourà activitats per conscienciar la població sobre aquestes patologies, “que sovint van lligades als mètodes anticonceptius”, va explicar Pérez. Actualment, els centres sanitaris tenen la capacitat de fer proves ràpides per detectar algunes malalties com, per exemple, la sífilis o l’hepatitis, però la intenció és “valorar quines malalties necessiten més acompanyament mèdic i que la gent tingui un punt de referència on anar a fer deteccions de les MTS”, per tal d’augmentar el nombre de proves que es poden realitzar, va acabar Pérez.

MÉS DIVULGACIÓ SOBRE LES FASES REPRODUCTIVES FEMENINES

La secretaria d’Estat de Salut, Cristina Pérez, amb l’objectiu de garantir la millor atenció pel que fa a la salut sexual i reproductiva de la població, va explicar que el ministeri treballa en l’ampliació dels serveis que ofereix el servei d’atenció integral a la dona (SIAD) perquè esdevingui un ens d’atenció de referència per a totes les etapes reproductives de les dones. “Actualment, la informació que es proporciona és principalment referent a la interrupció voluntària de l’embaràs, fent èmfasi en altres qüestions relacionades amb la reproducció i l’activitat sexual, però la nostra voluntat és poder treballar en la prevenció, la promoció i l’atenció de tot el cicle reproductiu de les dones”, va relatar Cristina Pérez. Aquest canvi es recollirà al pla integral de salut sexual i reproductiva que treballa el ministeri i que s’implementarà aquesta legislatura. La secretària d’Estat de Salut va indicar temes fora dels espais de treball habituals del SIAD, a través de l’organització d’activitats informatives i educatives. El 20 de març vinent el ministeri de Salut, juntament amb el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, ha organitzat una conferència sobre la menopausa a les 18.30 hores a la sala d’actes de l’hospital per tractar una fase del cicle de la dona “sovint oblidada”, va explicar Pérez.

tracking