L'ENCAIX AMB EUROPA

UL 'deserta' de l'acte públic per presentar l'acord d'associació

Bartumeu considera poc apropiada la intervenció dels tres excaps de Govern

Reunió pública sobre l'acord d'associació del desembre del 2022.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió Laurediana (UL) ha fet un moviment clau pel que fa a la seva posició sobre l’acord d’associació. Sense afirmar que la seva posició és a favor o en contra, l’executiva d’UL va decidir dilluns passat que cap membre del partit estarà present a l’acte públic que està organitzant el Govern per dimarts que ve al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

El portaveu d’UL al pacte d’estat, Oliver Alís, va enviar dimarts passat als responsables del Govern i a la resta d’integrants del pacte que la formació no participarà en cap acte públic fins que “no rebem i puguem analitzar els estudis d’impacte encomanats per l’ARI”. El primer d’aquests actes és al que està convocada la ciutadania, amb participació del cap de Govern, excaps i membres dels grups del pacte. Alís deixa clar que “no prendrem part en l’acte ni fent acte de presència des de l’escenari, ni fent cap intervenció com a oradors”.

El responsable d’UL exposa que sense una anàlisi aprofundida de l’acord i dels estudis d’impacte, “se’ns fa difícil, en aquests moments, posicionar-nos a favor o en contra de l’acord d’associació negociat pel Govern”.

L’executiu està preparant minuciosament la convocatòria d’aquesta reunió pública de dimarts. Es tracta de l’inici de les accions comunicatives per fer arribar a la població el contingut de l’acord i, òbviament, convèncer els andorrans de la necessitat d’encetar una nova etapa de relacions amb la Unió Europea.

Per a aquesta estrena, l’executiu comptarà amb la presència dels excaps de Govern Marc Forné, Albert Pintat i Jaume Bartumeu (que també ha fet d’observador).

Precisament Bartumeu ha comunicat al cap de Govern, Xavier Espot, que considera poc adient la participació activa dels tres excaps: “Hauríem de romandre a la fila zero manifestant amb la nostra presència el suport a l’acte a l’inici de la precampanya, però sense voler dur a terme unes intervencions genèriques que, al meu entendre, podrien ser complicades.” Bartumeu també manifesta que correspon al Govern i als dos grups que van votar la investidura respondre a les preguntes del públic.

CONCÒRDIA RETREU QUE S'HA ACTUAT AMB "OPACITAT"

El grup parlamentari de Concòrdia ha presentat una demanda d’informació a la Sindicatura demananttransparència al Govern ique es faci pública la documentacióde l’última versió (en francès) relativa a l’acord amb la Unió Europea (UE). Segons ha informat el grup,cal que la informació sigui “accessible i pública per a tots els ciutadans”, remarcant “l’opacitat” amb la qual l’executiu ha dut les negociacions. El president,Cerni Escalé, sol·licitales avaluacions externes d’impacte iels “intercanvis oficials de comunicacions que hi hagi hagut”. Concòrdia demana “urgència” per rebre la informació i recalca que la darrera versió de la qual disposa data del novembre de l’any passat.

LECTURA COMENTADA AMB ELS CONSELLERS GENERALS ABANS DE LA REUNIÓ PÚBLICA

Dani Silva - Andorra la Vella Casualitat o no, dimarts vinent coincideixen dos actes que tenen l’acord d’associació com a epicentre d’interès. Per una banda, hi ha agendada una reunió de poble a les vuit del vespre per “presentar l’acord amb el trasllat dels punts forts”, tal com va explicar el ministre portaveu, Guillem Casal, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Una presentació, però, en què no s’exhibirà l’esborrany de l’acord perquè encara està en procés de traducció. Per altra banda, Casal també va expressar que el mateix dimarts es farà als consellers generals una lectura comentada. Les dues accions s’emmarquen “en la comunicació global” de presentació de l’acord per part de Govern.

“És una reunió totalment oberta, important, per presentar un bon acord que hem assolit”, va dir, remarcant que abans del referèndum, el qual el cap de Govern ja va situar el 2025, “hem d’arribar amb la feina feta, havent comunicat els puntals de l’acord sobre les quatre línies vermelles amb cadascuna de les llibertats”. El ministre portaveu també va afegir que, tot i que s’aprofundirà en la matèria en la reunió de poble, només “s’ensenyaran paràgrafs”.

tracking