L'EDIFICI HA QUEDAT SENSE SUBMINISTRAMENT ELÈCTRIC

Sant Julià reallotja en hotels els afectats per l'incendi

La possibilitat s’ofereix a aquelles persones que no tinguin l’opció d’anar a casa d’algun familiar o amic pròxim

Els cables que van originar l'incendi i els veïns desallotjats.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià ha ofert a tots els veïns que “no tinguin familiars propers amb qui poder allotjar-se” la possibilitat de fer-ho en hotels “fins que es resolgui la situació i s’arreglin els desperfectes ocasionats pel foc” que es va produir a les 00.30 hores d’ahir en un edifici ala carretera de Nagol, a Sant Julià de Lòria. La corporació va transmetre aquesta informació als afectats mitjançant una carta signada pel cònsol major, Cerni Cairat.

El cos de bombers va explicar que el foc es va produir en una galeria de serveis, va afectar tot el subministrament d’energia elèctrica de l’immoble i va deixar sense llum i calefacció els 15 habitatges que componen el bloc afectat. Alguns veïns de l’immoble ja es van traslladar amb els seus familiars, amb els quals passaran els pròxims 15 dies.

El cap de guàrdia va informar que les flames es van estendre per la zona de la galeria a diferents plantes. Els bombers hi van traslladar tres dotacions i van confinar als pisos els residents que hi havia en aquell moment mentre van durar les tasques d’extinció i de ventilació. La intervenció del cos d’extinció es va prolongar fins a les tres de la matinada.

Els veïns van ser desallotjats ahir a la tarda i hauran de restar fora de casa durant dues setmanes per la impossibilitat de viure a l’edifici pels danys ocasionats. La decisió es va adoptar després de la reunió que van mantenir els bombers, tècnics del departament d’Indústria, personal de la Mútua Elèctrica i les assegurances.

L’incendi va causar danys materials a la zona tècnica, al replà de diverses plantes i en alguns habitatges pel fum i l’aigua que van fer servir els bombers. Els veïns van resultar il·lesos amb l’excepció d’una persona que va patir inhalació de fum lleu i una crisi d’ansietat arran de la situació viscuda. El ferit va ser atès en una ambulància del SUM al mateix lloc dels fets, on va rebre l’alta, segons va explicar el cap de guàrdia de bombers.

ENTRE EL FUM

Una de les veïnes es va aventurar fora del pis al bloc de Sant Julià per alertar el matrimoni del pis de sota, que estava dormint en el moment de l’incendi. Les recomanacions dels bombers en un incendi són tancar totes les portes de casa i cobrir-les amb tovalloles mullades per evitar que entri el fum, però a l’hora de la veritat els nervis poden jugar una mala passada. Trinitat Izquierdo, veïna del replà on es va originar el foc, va explicar que estava desperta quan va començar el foc i que va sentir sorolls que “no sabia què eren”, però de seguida va escoltar els altres residents de l’edifici alertant del foc. Enmig de la confusió, Izquierdo va obrir la porta de casa seva i ,“per intuïció”, va obrir-se pas entre el fum fins a trobar les escales que, per sort, estaven lliures de fum quan la dona de 75 anys va baixar-les. La iniciativa de la Trinitat no va ser en va. Un cop va arribar al pis de sota va poder alertar el matrimoni que hi vivia del perill, ja que es trobava dormint a l’inici de l’incendi. Quan va sentir els crits de la veïna de dalt a la seva porta el matrimoni va obrir a la Trinitat i va anar a la terrassa, fins que van acabar les actuacions dels bombers. En perspectiva, la veïna va reconèixer el seu error, però va apuntar que una situació com la que va viure “no te l’esperes i al moment no saps com actuar”, “per a la següent ja ho sabré”, va bromejar la dona. El resident del pis més pròxim al foc, Ventura Camps, va explicar que estava dormint en el moment del curtcircuit i que el va despertar un fort soroll. En un principi va pensar que es tractava de la seva dona, que “estava fent alguna cosa a la sala d’estar”, però aquesta li va dir que se n’havia anat la llum i que ho anés a mirar. Va ser llavors quan l’home va anar cap a l’entrada del pis i va veure el fum per sota de la porta d’entrada del domicili. Alarmat, Camps va sortir de casa seva per avisar la veïna de replà, la Trinitat, a base de cops a la porta. Els pocs segons que va tardar a fer-ho van ser suficients perquè “tot s’omplís de fum” i ell respirés el que va definir com “una fumera de plàstic densa i horrorosa”, la qual encara “sento a la gola i al nas quan respiro, fins i tot hores després de l’incendi”, va explicar Ventura. Els veïns van coincidir a dir que va ser una sort que el foc se saldés només amb danys materials, que es van traduir en desperfectes pel fum a l’entrada dels pisos, un replà completament calcinat i desperfectes per aigua derivats de l’actuació dels bombers. “La qüestió és que no es cremessin persones i que no haguem de lamentar víctimes”, va acabar Camps.

tracking