SALUT

Una trentena de dones demanen informació sobre l'avortament

El Servei d'Atenció a la Dona va atendre l'any passat 35 usuàries i un 83% de les consultes va ser sobre la interrupció voluntària de l'embaràs

Cristina Pérez i Noemí Morell, avui en la compareixençaA.R

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'any 2023 es va tancar amb 35 dones ateses al Servei Integral d'Atenció a la Dona en matèria de salut sexual i reproductiva (SIAD), mantenint així la tendència dels darrers anys. Ho ha explicat Noemí Morell, llevadora referent delSIAD, durant el balanç de dades que han ofert al CAP Santa Coloma. El 83% de les consultes han estat per sol·licitar informació sobre la interrupció voluntària de l'embaràs. La resta, per fer el test d'embaràs, per tenir informació sobre les malalties de transmissió sexual, per conèixer mètodes anticonceptius i per obtenir l'anticoncepció d'emergència La mitjana d'edat de les dones ateses ha estat de27 anys i la majoria són de nacionalitat andorrana. El 62% de les dones es van adreçar al servei telefònicament, el 32% presencialment i un 11% a través dels canals en línia.

A banda dels serveis que dona elSIAD, una trentena de dones han demanat als centres d'atenció primària durant el 2023 la píndola anticonceptiva d'emergència. La mitjana d'edat d'aquestes ha estat devint-i-cincanys.

ElSIAD, que va començar a funcionar la legislatura passada i serveix per acompanyar a les dones amb la planificació familiar i la interrupció voluntària de l'embaràs, ampliarà els seus serveis. Així ho ha explicat la secretària d'Estat de Salut, CristinaPérez, que ha apuntat que el ministeri iniciarà un pla de salut sexual i reproductiva durant la legislatura i duran a terme activitats que tinguin en compte la reproducció i el cicle de vida fèrtil de les dones.

Els primers canvis seran sortir fora dels centres per fer activitats divulgatives a la població que donaran a conèixer el que s'està fenten l'àmbit desalut sexual i reproductiva. En base això, la pròxima activitat serà el 20 de març a la sala d'actes del SAAS amb una xerrada sobre la menopausa.

tracking