Consell General
La comissió de les pensions arrenca amb mal peu
El grup parlamentari socialdemòcrata, el de Concòrdia i Víctor Pintos volen atribuir responsabilitats, mentre que els demòcrates només volen esclarir els fets
Ja se sap quan tindrà lloc el debat de la comissió d’enquesta sobre les pensions d’invalidesa de la CASS. Serà el 12 de març a partir de les tres de la tarda quan el Consell General tractarà el tema, tal com va explicar ahir la subsíndica general, Sandra Codina. L’objectiu és aclarir els incidents relacionats amb el pagament irregular de les pensions d’invalidesa de primer grau que va pagar de més la Caixa Andorrana de Seguretat Social, però hi ha algunes diferències sobre com s’ha d’estructurar. Els consellers i conselleres de l’hemicicle debatran la proposta conjunta del grup parlamentari socialdemòcrata, del de Concòrdia i del conseller no adscrit, Víctor Pintos, que són els que van tramitar la proposta de creació d’aquesta comissió, així com l’esmena que ha presentat el grup parlamentari demòcrata. De moment les posicions estan força allunyades entre els dos bàndols, sobretot pel que fa a la composició d’aquesta comissió i si s’han de demanar responsabilitats.
Les tres formacions volen que la comissió estigui formada per un representant de cada grup parlamentari, però, en canvi, l’esmena de DA és totalment contrària. Els demòcrates volen que estigui representada per “una composició proporcional a la del Consell General”, va explicar Jordi Jordana, president del grup de DA. En aquest cas, defensen que la proporcionalitat ha de ser igual que a les altres comissions. En aquest sentit, tindrien majoria absoluta a l’hora de prendre decisions. A l’esmena també proposen un sistema de vot ponderat. Des del PS van apuntar que els interessa més tenir “un representant per grup per ser més plurals perquè no depengui de la majoria perquè, si no, estem venuts”, va explicar Judith Casal, presidenta del grup parlamentari del PS. “Si ens proposen que sigui per majoria crec que no ho veuríem bé”, va indicar el conseller no adscrit Víctor Pintos, que va afegir: “Veurem què ens plantegen els demòcrates.”
Aquest matí totes les formacions es reuneixen per exposar les seves propostes i també per intentar acostar posicions entre els dos bàndols, tal com van comentar les fonts. Tot i que portaran plantejaments oposats, hi ha cert optimisme en aquesta trobada perquè l’objectiu de totes les forces és esclarir què ha succeït, tal com van indicar, i per tant hi ha voluntat d’entendre’s. Un altre punt de discòrdia és el de demanar responsabilitats. “Primer cal aclarir què ha passat i un cop aclarit, ja es veurà, però l’objectiu és aclarir-ho”, va remarcar Jordana, que va agregar: “Hi haurà unes conclusions finals i ja veurem què se n’extreu”.
Per contra, fonts del PS van afirmar que el propòsit és atribuir responsabilitats. Així ho va comentar també el conseller no adscrit. “L’objectiu és analitzar què és el que ha succeït i en conseqüència del procés que s’engegui, analitzar si hi ha responsabilitats i fer les necessitats que s’hagin de fer”, va mencionar Pintos. El mateix dia també es debatrà el projecte de llei de modificació de la Llei d’accés electrònic a la Justícia.
ELS REPRESENTANTS DELS ASSALARIATS, FORA DE LA INVESTIGACIÓ
Les dues representants dels assalariats al consell d’administració de la CASS, Jacqueline Caubet i Montserrat Martínez, no estan participant en les reunions sobre la investigació del sobrepagament de pensions d’invalidesa. Caubet va explicar que s’ha vist obligada a abstenir-se en les votacions en compliment del Codi de l’Administració, que fixa que no hi pot participar “si hi ha vincles familiars”, com succeeix en aquest cas, i per això ha reclamat que en aquest assumpte la pugui substituir en la presa de decisions el suplent de la llista, Francisco Antonio Lizama. Caubet va enviar una carta al consell d’administració perquè aprovi aquest canvi, que va assenyalar que no sap si s’ha produït en alguna ocasió, i va destacar que “és molt important que la CASS no es quedi en qualsevol assumpte sense representants dels assalariats” i en particular en aquest cas, del qual espera estar informada, “però l’important és poder deliberar i votar”. Caubet va insistir que no es pot pronunciar sobre l’afer de les pensions “perquè m’obliga la llei i no puc participar en la presa de decisions”. També es va abstenir de pronunciar-se sobre les primeres dades de l’informe forensic demanat a Deloitte. I Montserrat Martínez ho va fer en la reunió celebrada ahir per raons que no han transcendit.