EL PERMÍS SERÀ INTRANSFERIBLE

La baixa de paternitat s'igualarà a la de la dona

L’executiu vol implementar de forma progressiva aquesta mesura amb la voluntat que sigui intransferible

Mariona Cadena durant l'entrevista.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La baixa per paternitat s’igualarà a la de maternitat a partir del 2025. Aquesta és la data que es fixa el Govern per implementar el permís de naixement igualitari entre els progenitors. Així ho va explicar ahir la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, al programa Parlem-ne, de Diari TV. La voluntat és anar-ho fent de manera progressiva i que la baixa per paternitat passi de vuit setmanes, a dotze, a setze i després que acabi arribant a vint. Actualment, els pares disposen de quatre setmanes per fer-se càrrec dels nouvinguts, mentre que les mares en tenen vint, tot i que la baixa és transferible. La nova mesura està ara mateix en una fase d’estudi, després de la proposta que va transmetre l’Associació de Dones d’Andorra al Govern. L’executiu hi està treballant perquè ho vol consultar amb els grups parlamentaris i altres sectors.

“Aquest any serà una mica de treball de camp, d’estudiar i d’anar a buscar el consens, per fer-ho realitat de cara al 2025”, va declarar Mariona Cadena. El consens implica comentar-ho als diferents grups polítics, com també al sector privat. “Es podria fer més fàcil a escala del sector públic, però cal tenir en compte el privat perquè hi té molt a dir”, va explicar la membre de l’ens governamental. La conformitat es busca per tal de trobar el millor encaix per a aquesta mesura, per aquest motiu també es vol presentar el projecte a les diferents entitats feministes: Acció Feminista, Stop Violències i la mateixa Associació de Dones, per conèixer les seves opinions al respecte. “És a partir del consens que aconseguirem els permisos de naixement igualitaris”, va declarar la responsable d’Igualtat de l’administració. Cadena creu que les baixes “han de ser intransferibles”, per la qual cosa els progenitors tindrien les mateixes condicions.

La secretària d’Estat pensa que la mesura pot tenir una part de rebuig per part d’alguns ciutadans, perquè en “temes d’igualtat sempre n’hi ha”, va comentar. Per això va destacar la importància de sensibilitzar la població. “Hem d’intentar formar i promocionar la igualtat perquè sigui més real i això implica sobretot els homes”, va afirmar Cadena. En aquest sentit, va recordar que “el feminisme no és el contrari del masclisme, volem la mateixa igualtat d’oportunitats que tenen ells”.

Cadena també es va posicionar sobre la despenalització de l’avortament. La secretària va defensar que es tracta d’un compromís d’aquesta legislatura i que s’està treballant “sense pressa, però sense pausa”. A més, va remarcar que “també s’ha de canviar el Codi Penal perquè no estigui penat que una dona pugui anar a avortar a fora, i després la despenalització de l’avortament”. Sobre si s’ha de poder avortar al país, la dirigent va manifestar: “Hem d’anar a poc a poc en aquest sentit perquè hi ha un sistema institucional que fa molt temps que tenim, i aconseguirem l’encaix perquè així s’ha compromès.” De totes maneres, va especificar que les escales s’han de pujar una a una i “si primer aconseguim la despenalització de l’avortament, potser es podrà parlar d’altres coses”.

També es va parlar de la bretxa salarial a l’entrevista. “En l’àmbit laboral és d’uns 600 euros la diferència entre homes i dones”, va asseverar Cadena. Una situació que es vol revertir i per aquesta raó s’estan executant els plans d’igualtat. Aquestes iniciatives es volen instaurar en diferents sectors, com en el de bombers, policia, banders i duanes, així com a Educació. Es vol impulsar la presència de dones en aquests cossos, ja que, per exemple, en rescats de muntanya només consta una agent.

De fet, el Govern ja està treballant a les escoles perquè s’evitin els estereotips que han marcat la societat les últimes dècades. Aquesta agent va als centres educatius “perquè ens fan falta referents femenines”, va manifestar Cadena, que va agregar: “Es fa aquesta tasca de motivar les noies perquè sàpiguen que poden optar als llocs que realment volen i que no hi hagi un sostre de vidre que els impedeixi arribar a càrrecs de responsabilitat.” És per això que aquesta setmana hi ha una exposició a Illa Carlemany sobre dones inventores.

tracking