Reportatge

Vapeig entre els joves

Les cigarretes electròniques estan en auge entre els adolescents i els adults les fan servir per substituir el tabac tradicional, tot i els efectes nocius.

Un noi utilitzant el vapejador.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salut ha detectat l’ús de cigarretes electròniques en diversos establiments del país, i d’acord amb la normativa vigent no està permès utilitzar aquests dispositius dintre dels comerços. Hem sortit al carrer a demanar a dos establiments que venen vapejadors de diferents característiques sobre aquesta alternativa al tabac tradicional. Les cigarretes electròniques estan de moda entre els adolescents, que compren els vapejadors amb l’autorització dels pares quan encara no són majors d’edat, molts d’ells amb 12 i 14 anys, quan la llei indica que es poden utilitzar a partir dels 18 anys. En canvi, el sector adult els fa servir per deixar el tabac, normalment gent que ha estat fumadora tota la vida o durant molts anys i s’acaba passant a aquest format.

Cigpas 2 va obrir el 2021 i el venedor Icar Alquier explica que es poden utilitzar dos tipus de nicotina diferent amb els vapejadors: per un costat la normal, que és com la de les cigarretes i sacia molt, i per un altre les sals de nicotina, l’únic que aquestes no sacien i poden arribar a ser molt més addictives. “Els gustos del líquid que es posa dintre del vapejador són molt variats i van des de cotó de sucre a tabac, que normalment l’agafen els que volen deixar de fumar per acostumar-s’hi a poc a poc, i molts de fruita, inclús amb gust de pastís”, apunta Alquier. Pel que fa als preus, són variats i n’hi ha per a totes les butxaques, alguns tenen un cost de 12 euros, i d’altres, 60.

El seu impacte en la salut encara s’està investigant, tot i això, el vapeig implica una barreja d’aerosols, que inclouen nicotina, aromatitzants i altres substàncies químiques. La nicotina és addictiva i pot tenir efectes negatius en el desenvolupament cerebral dels adolescents. També pot provocar una irritació a la gola i els pulmons a causa dels components químics del líquid del vàper. A l’hora de la seva comercialització es ven com un aparell que t’ajuda a deixar de fumar, quan realment no és així. Aquesta no és l’opció més adequada perquè una persona deixi el tabac tradicional, l’ideal seria informar-se per saber quines són totes les conseqüències nocives i perjudicials que afecten el cos. El pneumòleg Víctor Núñez explica que la indústria tabaquera va vendre el missatge que els vapejadors servirien per deixar el tabac tradicional, i en realitat el que està passant és que els nens s’hi estan iniciant mitjançant les cigarretes electròniques perquè es pensen que és una cosa innòcua, fins i tot a les botigues els venen de colors i gustos diversos. “Els nens s’estan tornant addictes a la nicotina i probablement amb els anys es convertiran en fumadors”, recalca Núñez. Si aquests joves s’acaben convertint en fumadors de tabac, les conseqüències nocives per a la seva salut seran la bronquitis crònica i el càncer de pulmó. Als Estats Units s’han vist casos d’afectacions pulmonars com pneumonitis o malalties intersticials agudes per fumar amb cigarretes electròniques, comenta Núñez.

El propietari de la botiga Snow Clouds Vape, Víctor Aguado, va obrir el negoci el 2018. “Per a mi no és cap moda, sinó una forma d’haver substituït el tabac per una cosa menys perjudicial per a la salut”, comenta. També explica que en els joves sí que és una moda: “Hi ha adolescents de 14 anys que venen a comprar vàpers i els hem de dir que no poden entrar”.

tracking