Sant Julià de Lòria

La residència universitària inclou pisos de 28 m2 per 1.700 euros mensuals

L’estudi de viabilitat preveu apartaments universitaris compartits de 28 metres quadrats per 1.700 euros mensuals

L'edifici de l'antic hotel Pol, al centre de la parròquia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hotel Pol de Sant Julià de Lòria, ja en mans públiques, s’hauria de convertir en una residència universitària com a incentiu de creixement econòmic i un impuls a les universitats com a motor per a la parròquia. Aquesta iniciativa la va començar a treballar l’anterior corporació de Josep Majoral (UL) i estava molt avançada. De fet, està redactat un projecte de viabilitat d’una de les empreses interessades en què es detalla com hauria de funcionar i les tarifes a aplicar.

L’ús final de l’hotel depèn ara de la nova corporació, comandada per Cerni Cairat. Segons ha pogut saber el Diari de fonts coneixedores del projecte, la corporació s’ha vist sorpresa negativament pels preus que s’estipulen per als futurs inquilins, encara que el comú lauredià no ha volgut fer comentaris al respecte.

Segons aquest document, l’antic establiment hoteler pot albergar set plantes de 430 metres quadrats, i cada planta (menys la baixa), 14 pisos, tots de dimensions reduïdes, de 28 metres quadrats majoritàriament. L’empresa que ha redactat el projecte de viabilitat proposa uns preus de 1.700 euros per aquests apartaments destinats als universitaris, que repartits entre dos joves suposa 850 euros per cap.

La pretensió de l’anterior equip de govern era fer una concessió. Majoral va explicar a final de l’any passat que la residència hauria d’incloure una inversió publicoprivada. “El privat ha de ser qui gestioni, ha de ser qui posi una part important d’aquesta inversió i també ha de ser aquell que s’acabi guanyant bé la vida i donant allò que perseguim, que és la vida jove a la parròquia”, va remarcar en un acte públic a l’UdA.

El projecte, que va ser entregat a final del mandat, preveu dues plantes de residència universitària, tres de pisos de coliving i una planta coworking. S’hi poden encabir fins a 30 apartaments per als universitaris. Els pisos destinats per ajudar a l’emancipació dels joves tindrien un preu sensiblement superior, entre 1.750 i 1.800 euros, els darrers perquè són un mica més amplis. Es preveuen 14 pisos compartits per a joves en cada planta.

Fonts properes al partit majoritari al comú, Desperta Laurèdia, creuen que aquest projecte no és factible perquè troben excesiu posar al mercat pisos de menys de 30 metres quadrats per 1.700 euros. Altres fonts hi coincideixen i recalquen que per aquest preu encara és possible trobar en el mercat immobiliari pisos més grans a un preu més reduït, i per això sostenen que fa la impressió que l’objectiu de l’empresa és recuperar la inversió de forma ràpida.

La concessió s’hauria de decidir mitjançant un concurs públic. Tot i això, una empresa, també interessada, es va oferir a fer aquest estudi, ara qüestionat, per tal de disposar d’una eina que permeti dilucidar la viabilitat de la iniciativa. La residència va ser un dels punts presents durant la passada campanya electoral. L’agost passat, el comú lauredià va expressar la voluntat que l’equipament s’instal·lés a l’antic hotel Pol i donar resposta així a una de les qüestions que l’equip comunal lauredià d’aquell moment considerava necessària per a la parròquia.

UN EDIFICI PRIVILEGIAT GRÀCIES A UNA CESSIÓ DESPRÉS D'UN LITIGI JUDICIAL

El cèntric establiment hoteler, que està tancat des de fa anys, va passar a ser de propietat compartida entre el comú i el Govern fa un any, gràcies a un acord extrajudicial que posava fi al litigi entre la família Cachafeiro i les dues institucions, després de l’esllavissada que fa quatre anys hi va haver sobre el terreny de la Portalada i la CG-1. La cotitularitat duraria poc, perquè les dues parts –Govern i comú– estaven d’acord que la corporació laurediana (que posseïa un 40% en el repartiment) adquirís la seva part a l’executiu. La transacció, que necessitava el tràmit del Consell General, va costar al comú prop de tres milions. L’espai compta amb set plantes i uns 4.000 metres quadrats. L’empresa guanyadora, segons la idea inicial, explotaria la residència universitària i es faria càrrec del cost de les obres, que respondrien també en concepte d’un lloguer anticipat. El termini de la concessió, els cànons, el preu i la resta de condicions s’hauran de determinar a través del plec de bases i segons les ofertes rebudes. Acabat el període de concessió, l’edifici seguirà sent propietat del comú.

tracking