CONGRÉS

França decideix avui si l'avortament s'inclou a dins la Constitució

El congrés vota la reforma després del ‘sí’ al text de l’assemblea nacional i el senat

La sala del congrés, on es reuneixen les dues cambres.ASSEMBLEA NACIONAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El congrés del parlament francès, la reunió de les dues cambres gal·les (l’assemblea nacional i el senat), es reuneix avui per votar el projecte de llei constitucional relatiu a la llibertat de recórrer a la interrupció voluntària de l’embaràs. Els ha convocat el president de França i Copríncep, Emmanuel Macron, després que el senat donés llum verd el passat dimecres per majoria a la inclusió de “la llibertat garantida a les dones de recórrer a l’avortament” a la Constitució, un pas històric per al país, que es converteix en la primera nació a blindar la interrupció voluntària de l’embaràs a nivell constitucional.

El canvi en la Constitució el va aprovar a final de gener l’assemblea nacional i calia el per àmplia majoria del Senat. Van ser 267 els senadors que hi van votar a favor, mentre que només un centenar va dir no a la inclusió d’un nou paràgraf a l’article 34 de la constitució francesa. El nou paràgraf diu concretament que “La llei determina les condicions en què s’exerceix la llibertat garantida a la dona de recórrer a la interrupció voluntària de l’embaràs”.

El canvi a la Constitució del país veí del nord serà definitiu si el voten a favor per majoria de tres cinquenes parts dels vots emesos pel parlament reunit en el congrés.

HISTÒRICA VOTACIÓ

Tornant a dimecres passat, el ministre de Justícia francès, Eric Dupond-Moretti, va celebrar la “històrica” votació, que obre “una nova pàgina en els drets de les dones”. Cal recordar que l’aprovació d’aquesta mesura ha estat una incògnita durant les darreres setmanes a causa de les reticències d’alguns dels principals líders dels republicans, hereus de la dreta clàssica francesa. De fet, el president del senat, Gérard Larcher, va arribar a argumentar que la Constitució “no és un catàleg de drets socials”.

De fet, el líder dels republicans al senat havia arribat a presentar diverses esmenes per modificar el text aprovat per la cambra baixa. Finalment, pocs dies abans, alguns diputats conservadors i centristes van fer un gir a les seves postures.

El president de França, Emmanuel Macron, va celebrar la notícia el mateix dimecres i va assegurar estar “compromès a fer irreversible la llibertat de les dones a avortar consagrant-la a la Constitució”.

L’assemblea nacional francesa va aprovar per àmplia majoria que la Constitució reculli garanties per exercir lliurement l’avortament, si bé el text encara havia de passar a mans d’un senat de majoria conservadora i es temia que pogués tombar la mesura.

Durant el debat d’aquell dia, la majoria dels partits polítics van posar èmfasi que actualment el dret a l’avortament no està en qüestió a França, però sí que s’hi ha vist una clara reculada en altres països, com els Estats Units, Polònia o Hongria.

Davant la possibilitat d’una deriva semblant a França, la presència a la Constitució d’aquesta “llibertat garantida” protegiria les dones d’aquest país de l’eliminació del dret a l’avortament mitjançant una llei ordinària impulsada per una majoria reaccionària.

tracking