ciberseguretat

Els ciberdelinqüents apunten a les petites i mitjanes empreses

Govern vol conscienciar sobre la necessitat de canviar els hàbits de la ciberseguretat

Una de les ponències de la trobada.AGÈNCIES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Un dels principals focus que tenen els ciberdelinqüents, com podem veure per les diferents estadístiques, se centra en la petita i la mitjana empresa; les grans empreses estan més protegides i van per la petita i la mitjana”. Tenint en compte aquest aspecte i el fet que gran part del teixit empresarial del país està conformat per pimes, la voluntat, tant del Govern com de l’Agència de Ciberseguretat, és fer esforços per no només ajudar-les econòmicament a fer la digitalització i protegir-se correctament, sinó també per conscienciar-les sobre la necessitat de fer un canvi d’hàbits en el marc de la ciberseguretat.

Així ho van posar en relleu ahir el responsable de l’Agència de Ciberseguretat, Jordi Ubach, i el secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, en el marc de la Segona Trobada del CISO (persona encarregada de coordinar la seguretat en una empresa), que ha tingut com a “objectiu prevenir i informar” les entitats importants i essencials del país de les perspectives en ciberseguretat en l’àmbit europeu i també sobre les perspectives de millora de les mateixes entitats, tal com va explicar Rossell. I més enllà de dur a terme jornades “més especialitzades” com la d’ahir, que ha comptat amb la participació d’aproximadament una seixantena de coordinadors de seguretat a les empreses, també hi ha la voluntat d’incidir en la conscienciació en les petites i mitjanes empreses i en la ciutadania en general, sigui amb formacions o amb xerrades.

Tant Rossell com Ubach van posar en relleu que un dels principals reptes que tenen les empreses és que els ciberatacs són cada vegada més freqüents i més “sofisticats”, ja que ara ha entrat en joc també la intel·ligència artificial, amb la qual cosa les empreses hi han de fer front “amb les mateixes eines”. De totes maneres, van remarcar que “sempre es pensa en l’aspecte tecnològic”, però també hi té un paper important en la prevenció la “mateixa estructura de l’empresa” i el factor humà.

En aquest sentit, Ubach va incidir en el fet que quan es parla de ciberseguretat cal tenir molt present aquest factor humà, ja que és “per on venen la major part d’aquests incidents”. “Les persones tenim incontinència al clic, per moltes mesures que puguem aplicar pel que fa a antivirus, de firewall, si en moment donat som incapaços de detectar un phishing, un enllaç maliciós, se saltaran aquestes mesures”, va indicar el responsable de l’Agència de Ciberseguretat.

tracking