Economia

L'FMI aprova l'acord d'associació perquè ajudarà a diversificar l'economia

Lladós anuncia un creixement del PIB del 2,3% aquest any

Presentació del FMI d'aquest anyD.S

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"L'acord d'associació és una oportunitat per dur a terme reformes estructurals que permetin créixer l'economia", ha dit el sotsdirector de les oficines de l’FMI a Europa, Rodolphe Blavy. Blavy ha reconegut "la forta posicióavuidia" de l'economia andorrana i creu que, gràcies als períodes transitoris i al respecte de les especificitats pròpies del país, obrir el mercat domèstic farà avançar en la dependència dels sectors tradicionals com "la neu, el turisme o l'hostaleria". Per això, l'organisme ha instat a la diversificació de l'economia per "destensionar" els principals problemes al Principat, que els ha resumit en un "estret" mercat laboral, l'habitatge i l'augment de la inflació, a més del canvi climàtic.

En la mateixa roda de premsa, el ministre de finances, Ramon Lladós, ha anunciat una previsió d'augment del PIB per a aquest any al voltant del 2,3%.Lladós, ha manifestat que la dada és provisional i que la xifra exacta se sabrà al maig.El titular de finances ha apuntat que entre els motius d'aquesta previsió en destaca els 12 milions de pernoctacions, la reducció de la inflació, unes xifres "pràcticament nul·les" d'atur i un increment del 5,4% dels assalariats.

"Tenim un creixement sòlid dels impostos directes, resultat del creixement de l'economia", ha expressat el titular de finances, que preveu una reducció del deute públic en comparació el PIB de 6 puntscap al2028, passant de l'actual 36% a un 30%. Tanmateix, també ha recordat que tant el 2022 i el 2023 s'han tancat amb superàvit, de 70 milions d'euros i 20 milions, respectivament i que els reptes de l'economia andorrana resideixen en la sostenibilitat de les pensions, l'habitatge i el sistema sanitari.

Blavy ha conclós posant de manifest la forta política financera i fiscal del país i ha expressat que superar l'1,5% de creixement natural és un element també de tensió. L'economista ha afirmat queuna hipotètica no ratificació de l'acord amb Europa per part de la ciutadania generarà un "creixement de l'economia molt baix".

tracking