Reunió a Madrid

Sánchez es mostra satisfet per l'acord d'associació d'Andorra amb la UE

Espot destaca que s'impulsarà un conveni per iniciar els treballs de la nova interconnexió elèctrica d'alta tensió des d'Espanya

Trobda de Pedro Sánchez i Xavier Espot aquest matí@sanchezcastejon

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha manifestat a travésde X(l'anticTwitter) que la reunió que ha mantingut aquest migdia a la Moncloa amb el cap de Govern, Xavier Espot, li ha semblat "profitosa".Sánchez ha explicat que ha traslladat a Espot "la satisfacció d'Espanya amb l'acord d'associació [d'Andorra] amb la UE,negociacionsque van concloure sota la presidència espanyola". Espot també ha fet unavaloració de la trobada a les xarxes socials on exposa que s'ha parlat del treball que s'està fent per acabar la redacció del text "així com la voluntat del Govern de divulgar el contingut de l'acord d'associació abans de sotmetre'l a la consulta ciutadana el 2025".

El president espanyolha conclòs la publicació indicant que treballaran per continuar consolidant l'excel·lent relació bilateral en matèries com la cooperació transfronterera i lesinterconnexionselèctriques. El cap de Govern ha especificat que s'ha acordat impulsar un conveni internacional per iniciar els treballs per establir la nova interconnexió elèctrica d'alta tensió "que ha de reforçar les infraestructures ja existents i ha de garantir el subministrament energètic a Andorra en el futur".

Segons el comunicat enviat des de Govern, la infraestructura es troba inclosa dins la Planificació de la xarxa de transport d'energia elèctrica 2021-2026. Laposada en marxa de la interconnexió comportarà el desplegament d'un nou doble circuit des de la subestació d'Adrall fins a la frontera amb Andorra. Aquests treballs es coordinaran des dels respectius operadors, Xarxa Elèctrica d'Espanya (REE) i Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA), garantint-se en tot moment la màxima protecció mediambiental i de la biodiversitat a les àrees d'actuació. El cap de Govern ha volgut remarcar també que Andorra continuarà impulsant les infraestructures d'energia renovable per reduir la dependència energètica, contribuint a assolir l'objectiu de neutralitat carboni el 2050.

Xavier Espot remarca que la reunió ha servit per constatar "les excel·lents relacions bilaterals" entre els dos països i abordar les prioritats i els reptes comuns.

En aquest sentit, i segons el comunicat enviat des de Govern, Sánchez i Espot han acordatdonar un nou impuls i dotar d'estructura a la cooperació entre els dos països a través de trobades regulars per tractar aspectes d’interès pels dos Estats com la transició energètica, o, entre d’altres, qüestions de l’àmbit financer i fiscal.

Trobada amb el governador del Banc d'Espanya

Durant la seva estada a Madrid, el cap de Govern, acompanyat del ministre de Finances, Ramon Lladó, i del director general de l'Autoritat Financera Andorrana, David Cerqueda, es reuniran amb el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, per analitzar les modalitats de cooperació entre el Banco de España i l'AFA per facilitar l'accés a mecanismes de liquiditat als bancs andorrans després del tancament de la negociació de l'acord amb la UE.

tracking