EL DOCUMENT ÉS DEL 15 DE FEBRER

La Torre reforça la seguretat per un informe dels bombers

Un informe del cos posa en alerta el Govern i el comú, que va recomanar el desallotjament

La Torre.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’edifici La Torre del Clot d’Emprivat enllesteix aquests dies un reforç d’un dels mecanismes d’actuació instal·lats per a la protecció antiincendis. Un informe del cos de bombers va alertar de deficiències dels tubs que pugen en vertical i que en cas d’incident han de servir perquè els agents hi enganxin les seves mànegues d’aigua. El problema es localitza de la planta 8 en amunt i va implicar la ràpida intervenció dels ministeris concernits, Economia i Interior, en tenir coneixement de les conclusions. En una carta adreçada a la cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, les ministres Conxita Marsol i Ester Molné l’emplaçaven a notificar als veïns afectats la situació –adjuntaven l’informe– i a prendre les mesures escaients per garantir la seguretat. L’escrit citava la Llei general d’ordenació del territori, que estableix que “en supòsits de perill el cònsol major disposa allò que estima necessari respecte a l’habitabilitat i al desallotjament per tal d’assegurar la integritat dels ocupants i de terceres persones”.

La carta està datada el passat dia 15 de febrer –com l’informe dels bombers– i el 16 el comú va avisar la propietat amb la recomanació de desallotjar l’edifici a partir de la planta 8, segons fonts coneixedores. La propietat, Casa Molines, que ostenta la presidència de la comunitat, va reenviar-la a tots els veïns i es va convocar una reunió per abordar la situació amb totes les parts implicades: la direcció dels bombers, representants de l’equip d’enginyers i de la direcció de l’obra, representants del comú i òbviament propietaris i veïns. Segons fonts consultades, els bombers van donar un missatge tranquil·litzador. Les millores s’havien de fer, però el risc per als ocupants era ínfim. Així que tothom ha continuat a casa seva i els treballs per corregir la disfunció s’han iniciat ràpidament. Segons van confirmar la promotora i l’enginyeria implicada, s’han d’acabar en pocs dies.

Propietat, promotora i enginyeria van defensar ahir els estrictes elements de protecció amb què ja comptava La Torre. Van recordar que es van basar en normativa francesa –més estricta que l’espanyola–, tenint en compte que no existia regulació específica a Andorra per a edificis de gran alçària. Durant tot el procés han tingut un paper rellevant els bombers. “Han fet visites a la promoció, han revisat els sistemes de seguretat” i s’han seguit les recomanacions dictades, van assegurar. El problema detectat està relacionat amb l’anomenada columna humida, un tub que ascendeix en vertical i es va estretint i que ha d’abastir d’aigua els efectius antiincendis en cadascuna de les plantes en cas de foc. Les dues escales de La Torre estan equipades amb una columna i algunes informacions apuntaven que a partir de la planta 8 s’havia detectat que no hi havia la pressió d’aigua necessària. L’enginyeria implicada va replicar que els dos elements compleixen amb els estàndards, que “es van fer proves d’aigua” amb els mateixos bombers per comprovar-ne en funcionament. “Ara han conclòs que no són suficients per poder garantir una actuació en el menor temps possible”, van apuntar. La solució és un nou punt de connexió perquè puguin ser més àgils, més ràpids per atacar eventuals flames. Així que el sistema es desdobla i hi haurà dues columnes per escala.

Els implicats van recordar el reguitzell d’elements amb què està equipat l’edifici per ser el màxim segur per als ocupants: ascensors perquè els bombers es desplacin entre plantes en cas de foc, sistemes per evitar que les flames passin d’una planta a una altra, escales d’emergència o detectors de fum. Sense òbviament qüestionar la feina dels bombers, no van amagar certa sorpresa amb com s’ha acabat desenvolupant tot plegat. Perquè de Casa Molines insistien que s’ha projectat un immoble “molt segur en tots els aspectes”, alhora que advocaven per una reflexió global sobre la normativa en l’edificació o les inspeccions a complir.

L'edifici La Torre.

tracking