Successos

La difusió de noies nues posa en alerta màxima la policia

Un noi va compartir fotos de la parella i en un altre cas l’alumne va fer servir la IA

La seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia va confirmar ahir que està investigant diverses denúncies per dos casos en què s’han difós imatges de noies menors amb el cos nu, encara que es tracta d’actuacions presumptament delictives diferents, ja que en un cas es va fer servir la intel·ligència artificial per exposar la fotografia de les noies amb el cos nu d’una altra noia.

Una de les denúncies és especialment greu. En ambdós casos són estudiants del sistema educatiu andorrà. En el primer, les imatges mostren una noia sense roba amb actitud íntima amb la seva parella, que va ser qui presumptament va difondre les imatges per WhatsApp, encara que les fonts intueixen que ho va fer en un cercle molt reduït. L’enregistrament es va fer fora de l’espai escolar, tot i que els directius del centre educatiu van col·laborar amb la policia. L’agreujant, a banda de si l’enregistrament va ser consentit o no, és la difusió que se n’ha fet, que està molt penalitzat.

L’altre cas denunciat té a veure amb el mal ús, delictiu, de la intel·ligència artificial (IA) per part d’un alumne d’una altra escola andorrana. L’autor va agafar els rostres de companyes de les xarxes socials i a través d’IA va fer una composició de les noies nues amb un cos que no és el seu. En aquest afer el presumpte delicte es va fer dins del recinte escolar i en horari lectiu, per la qual cosa l’autor i els companys que van difondre les imatges han estat sancionats: s’ha expulsat cinc dies l’autor de les manipulacions i un dia els que les van compartir. A banda, hauran d’afrontar el que es decideixi des de la justícia. Va ser l’escola qui va detectar aquesta difusió d’imatges falses o manipulades i ho va posar en coneixement de la policia, que està en plena investigació. La difusió de la imatge de la menor a través del servei de missatgeria està judicialitzat.

Es tracta del primer cas conegut a Andorra de recreació de noies nues a través de la intel·ligència artificial. En altres països, malauradament, és un maldecap constant per a la policia i educadors. Fa uns dies a la província de Saragossa la guàrdia civil va identificar set menors després de la difusió de fotografies d’altres menors que van ser manipulades amb intel·ligència artificial per obtenir una imatge falsa de la víctima en què es veia el seu cos nu. En total hi va haver 13 menors implicats. Els altres sis tenen menys de 14 anys i són inimputables.

tracking