SISTEMA SANITARI

La CASS porta a la Fiscalia el pagament erroni de les pensions

El consell de l'administració ha decidit portar el cas a tribunals després de rebre el primer informe de l'auditoria

La façana de la CASS.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CASS ha anunciat que porta a la Fiscalia el pagament erroni de les pensions d'invalidesa que s'ha fet des del 2008 per no fer els controls necessaris per revisar les remuneracions que es feien als assegurats. La decisió l'ha adoptat el consell d'administració en la reunió que ha mantingut avui després de rebre "un avenç de l'informe" encarregat a Deloitte, segons informa en un comunicat. El resultat definitiu encarregat a l'empresa externa per determinar les irregularitats en el funcionament de la Seguretat Social es rebrà "en els propers dies".

El sobrepagament de les pensions ha sortit a la llum en aprovar-se una esmena a la Llei del pressupost del 2024 per condonar el deute que tindrien els pensionats pels abonaments incorrectes que han estat rebent durant anys. La petició de la condonació la va fer el Govern als grups parlamentaris de la majoria i aquests van plantejar la introducció de l'esmena al text que va acabar rebent el suport de tots els partits polítics. Els fets han provocat polèmica parlamentària i política per les acusacions de l'oposició sobre la informació que tenien sobre el pagament de més de les pensions, ja que van assegurar que no se'ls havia explicat tot el que havia succeït perquè votessin a favor de l'esmena que estableix que la CASS no demanarà als assegurats els diners de més que han rebut.

La polèmica va sorgir també al voltant de les dates que el Govern va tenir coneixement de l'error que estava cometent la CASS i perquè no es va decidir prendre mesures per corregir els sobrepagaments. En concret de quan ho va saber la ministra d'Afers Socials, Trini Marín, i el cap de l'executiu, Xavier Espot.

La CASS va xifrar en 1,5 milions d'euros els pagaments erronis dels últims 3 anys, dels quals ara en serien beneficiaris 213 persones. Tanmateix, durant els anys que no s'han fet els controls per verificar quin sou rebien els pensionats i ajustar el pagament de la Seguretat Social en funció del salari, ja que són persones que poden treballar, hi ha hagut una quantitat indeterminada d'afiliats que han cobrat de més. La Seguretat Social no pot deixar de reclamar els diners pagats per error i va ser el Govern qui va decidir que es faria un canvi a la Llei de la CASS per no iniciar els expedients per demanar la devolució de les pensions de més rebudes i condonar els possibles deutes. L'executiu va al·legar que les persones que havien percebut els sobrepagaments són vulnerables i per això no es faria la reclamació.

tracking