ACORD AMB LA UE

Els professionals liberals volen aclarir les salvaguardes

Han d’abordar també amb el Govern l’exercici de curta durada

Una reunió del pacte d'Estat per la UE.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern arrenca ja la difusió del text de l’acord d’associació amb el procés de lectures comentades i posterior entrega del document. Els col·legis professionals estan entre els grups que seran convocats, però el sector resta pendent d’aclarir com s’acabaran concretant les salvaguardes a la llibertat d’establiment que implica el pacte amb la UE i també quins requisits es fixaran per l’anomenat exercici de curta durada. Qüestions que consideren fonamentals a l’hora que els afectats prenguin un posicionament respecte al text. El consell de col·legis que reuneix les agrupacions de professionals liberals ha demanat una reunió amb el Govern per abordar aquestes qüestions.

Un dels canvis que implica l’acord d’associació és que l’exercici de curta durada que permet que un professional estranger no resident pugui fer una feina puntual al país en un període inferior als 30 dies ara passarà a ser de 90 en el cas dels nacionals de la UE. La curta durada, que es regula a través d’un article de la Llei de professions titulades, i que en la recent modificació s’ha endurit amb més requisits per mirar de frenar l’intrusisme, podria passar a regular-se en una llei específica que recollís els que cal complir per beneficiar-se’n. En termes generals, l’acord d’associació implica que el dret d’establiment dels professionals comunitaris s’equipara al dels andorrans. Però es pot aplicar un seguit de salvaguardes –coneixement del català, antecedents penals, acreditació de les qualificacions professionals– que són les que els col·legis volen aclarir i també on quedaran recollides.

D’altra banda, el consell de col·legis reivindica la necessitat de tenir accés al contingut de l’acord i evitar fórmules d’explicació del text que “sembla que ens infantilitzen”.

tracking