actuacions de política lingüística

Les queixes pel mal ús del català baixen a 75 el 2023

La xifra baixa lleugerament després del repunt del 2022, quan se’n van instruir 88

La ministra Mònica Bonell i el director de Política Lingüística, Joan Sans.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre el 2021 i el 2022 la xifra d’expedients oberts per suposades infraccions a la legislació lingüística va experimentar un increment notable i es va multiplicar per 2,6. Aquelles 88 actuacions del 2022 han baixat a 75 el 2023. Una xifra encara elevada respecte als exercicis precedents però que es modera. El balanç recollit a la memòria del servei de Política Lingüística implica que a l’acabament de l’any ja se n’havien resolt el 65% per la predisposició dels infractors a corregir l’incompliment de la normativa. Quant a la resta, o bé estaven en vies d’arxivament o bé en fase d’esmenes per adequar-se al que dicta la llei.

La via del diàleg és la que impera en aquest àmbit. L’impuls d’una actualització de la regulació amb la nova llei que està pendent de culminar el tràmit parlamentari per a l’aprovació ha tornat a posar d’actualitat aquesta qüestió. D’una banda, perquè el projecte de llei impulsat des del Govern augmenta la quantia de les sancions, i, de l’altra, perquè la ministra de Cultura, Mònica Bonell, desvelava que des que es va aprovar el 1999 la Llei de la llengua oficial no s’ha imposat cap multa malgrat constar més de 300 incompliments. La titular de Cultura insistia que sempre s’ha optat per la via de la conciliació i no pas la coercitiva. També apuntava a l’escassetat de recursos del servei de Política Lingüística –l’any passat 7 tècnics i un cap d’àrea– per assumir també la tasca d’inspecció. Per corregir-ho, una de les novetats de la nova llei entrada a tràmit és que qui s’ocuparà de la instrucció d’aquests expedients seran els mateixos serveis d’inspecció dels sectors concernits. Més enllà de les qüestions més de funcionament, el que propugna la nova norma, tal com recull Política Lingüística, és una implicació global en defensa de la llengua: administracions, sectors econòmics i societat civil.

L’EVOLUCIÓ

Les 88 actuacions del 2022 van suposar un salt considerable perquè un any abans únicament se n’havien instruït 34 i des de Política Lingüística ho atribueixen a una major sensibilització ciutadana respecte a l’idioma, que implica que alertin el servei quan detecten infraccions com retolacions en un idioma que no és el català. Però l’estadística, recollida des del 2011, indica importants fluctuacions d’aquesta dada i en tres anys (2011, 2017 i 2018) es van superar el centenar de notificacions.

Vigilància del compliment de la legislació a banda, Política Lingüística també lidera tota mena d’accions de promoció de la llengua i assumeix tasques de correcció i consulta. La memòria de l’any passat apunta que es van revisar prop de 13.000 pàgines, menys que el 2022, quan es va assolir el pic dels últims 11 anys. D’altra banda, es van atendre unes 1.200 consultes telefòniques o per correu electrònic, un nombre estable els últims anys i que suposa un centenar per mes aproximadament.

Quant a la promoció de l’idioma oficial, la memòria destaca les campanyes de sensibilització, activitats com el voluntariat lingüístic i les que es duen a terme als centres escolars, com ara el dictat nacional.

EL CINEMA EN CATALÀ SUMA 6.585 ESPECTADORS DURANT L'ANY

Un dels eixos d’actuació és que l’idioma oficial també arribi al cinema. Un nou conveni amb els Cinemes Illa Carlemany ha implicat que les quinze pel·lícules que s’han projectat el 2023 hagin sumat 6.585 espectadors. Política Lingüística es congratula dels resultats de la iniciativa respecte a col·laboracions anteriors, que implica que se subvenciona el preu de l’entrada de les pel·lícules en versió original, doblada o subtitulada en català; costa quatre euros als espectadors i el Govern hi aporta la diferència de preu. El model anterior, que implicava el repartiment d’invitacions, en va distribuir 2.050 durant el 2022 per veure dotze pel·lícules, però no es van arribar a fer servir totes les entrades, de manera que d’un any a un altre s’han triplicat el nombre d’espectadors. Les pel·lícules en català han estat Super Mario Bros; Un cel de plom; Spiderman, creuant el multivers; Indiana Jones i el dial del destí; Detectiu Conan; Elemental; Barbie; Tortugues Ninja, caos mutant; Creatura; Trolls 3; Saben aquel; El mestre que va prometre el mar; Doraemon; La imatge permanent, i Wish.

tracking