INICIATIVES DE TREBALL

Les empreses sancionades no podran contractar obrers forans

La Fiscalia acusa les companyies que van abusar laboralment dels obrers peruans

Tres operaris en una obra.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les empreses que abusin laboralment dels seus treballadors forans no podran contractar-ne més, “almenys per un temps”. Aquesta és la voluntat del Govern, segons va expressar la ministra de Presidència, Treball, Economia i Habitatge, Conxita Marsol, en declaracions posteriors a l’E-sports City Talks, un esdeveniment organitzat per Andorra Business i Encom sobre la innovació en els esports electrònics i els videojocs.

La ministra de Treball va remarcar que volen facilitar que els treballadors puguin denunciar a les empreses que els exploten, ja que la voluntat del Govern és que “tothom faci les coses bé i qui no ho faci, que en pagui les conseqüències”. Marsol va remarcar que s’està treballant perquè les empreses que tinguin faltes greus quant al maltractament dels treballadors vinguts de l’estranger “a més de tenir una sanció econòmica, tinguin una limitació a l’hora de portar gent a treballar al país, almenys per un període de temps”.

Marsol va apuntar que el departament de Treball, mitjançant la branca d’inspecció de treball, va posar en coneixement de la Fiscalia una sèrie d’irregularitats en els contractes laborals dels treballadors peruans que es treballaven al Principat en condicions de temporers o dins de la quota general. Les investigacions van treure a la llum com les empreses obligaven als treballadors a “firmar reconeixements del deute”, entre altres irregularitats en el contracte, va dir Marsol. Les indagacions del ministeri públic mitjançant el cos de policia van aportar indicis suficients perquè la fiscalia pogués “instruir un procediment contra els titulars de les companyies que estaven realitzant les males pràctiques”, que se les acusa d’un delicte major i un de menor.

Treball també estaria actuant d’ofici en el cas dels treballadors argentins que van denunciar abusos laborals dins del sector de la construcció, però Marsol va remarcar que “ens mantenim a l’espera perquè no tenim denúncies” i va matisar que “no sabem quines són les empreses que estan actuant malament”. Per aquest motiu, va convidar el portaveu dels argentins a fer-ne una denúncia formal. Argentinos en Andorra va denunciar fa unes setmanes irregularitats en una empresa de treball temporal estrangera que es va establir a Andorra, amb delegacions a l’Argentina i Xile, i que subministra treballadors a diferents obres.

tracking