Reclams sindicals

La branca sanitària de l'USdA amenaça de convocar una vaga

La branca sanitària de l’USdA planteja una aturada indefinida fins que no se l’admeti a les negociacions del pacte d’estat de salut i s’escoltin les seves propostes

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sanitat s’enfronta a l’amenaça de la primera vaga del sector. La branca sanitària de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) va fer públic un comunicat via X després que els partits de l’oposició anunciessin ahir que abandonaven les negociacions pel pacte d’estat de salut. En l’escrit, l’USdA va acusar el pacte de “néixer coix en no ser-hi convidats tots els agents implicats del país, entre els quals considerem que hi hauríem de ser nosaltres”, ja que com va apuntar el portaveu de la branca sanitària de l’USdA, Jordi Samsó, van demanar “diverses vegades ser partícips de les negociacions com a representants majoritaris del sector sanitari”, però no van obtenir resposta. Els únics representants de l’USdA al pacte són els membres del comitè d’empresa del SAAS, però ara com ara el comitè no ha rebut el document per a la seva revisió, “faltant, un cop més, al compromís establert per part del Govern d’Andorra i el ministeri de Salut”, va sentenciar el document.

Entrar a la taula de negociacions és un dels principals reclams del sindicat, així com altres propostes que “fa un any i mig que demanem sense resposta del ministeri”, com la millora d’horaris del sector, però només “rebem algun comentari sense voluntat de parlar del que realment interessa”, va lamentar Samsó. En conseqüència, la branca sanitària de l’USdA va plantejar al comunicat quatre accions: la dimissió en bloc del comitè d’empresa del SAAS “si no s’atenen de forma urgent les seves demandes”; l’abandonament de la comissió pel pacte de salut per part dels membres del comitè d’empresa; l’inici d’una roda de contactes polítics urgents per replantejar el full de ruta sanitari d’Andorra, i, com a mesura més extrema, “la convocatòria d’una vaga indefinida sanitària, que aturi tota activitat no emergent fins a la resolució dels conflictes plantejats”. L’única opció de no anar a la vaga serà “el fruit de les reunions que el sindicat espera mantenir amb la ministra de Sanitat, Helena Mas, i els diferents grups polítics implicats”, va remarcar Samsó.

Mas va explicar en declaracions a la seu del Govern que la petició de l’USdA d’entrar al pacte “és un malentès”, ja que la branca sanitària del sindicat “ja participa en les negociacions a través del comitè d’empresa del SAAS”, que és l’organisme que l’executiu va considerar que havia de formar part de les taules rodones, “per després transmetre la informació a les altres branques”, va explicar Mas. Sobre la vaga, Mas va apuntar que parlaran amb l’USdA i “veurem com tractar la situació a la qual fan referència, però no estem al punt de valorar si hi haurà vaga o no, sinó al d’escoltar-los i pal·liar la situació de desconfort”.

El comunicat del sindicat també va valorar l’abandonament del pacte per part de Concòrdia, PS i Andorra Endavant com “una pèssima notícia per al futur sanitari de la població d’Andorra i denota una visió política escassa per part del Govern d’Andorra i de la ministra de Salut”. Per la seva banda, Mas va expressar que els va sorprendre que l’oposició hagi sortit del pacte de salut, ja que només es va celebrar una reunió i el text que es va presentar era “un primer esborrany”. També va afegir que era a partir de la primera trobada el moment en el qual “els agents i les institucions ens havien d’aportar els seus neguits i necessitats”, per això va considerar prematura la decisió dels grups de l’oposició de deixar les negociacions.

Mas va afegir que “el pacte és un document viu” i que “el Govern continua determinat a continuar amb les accions que s’escaiguin per garantir la qualitat del sistema” i incloure les modificacions al text que facin falta. A més, va remarcar que el desig de l’executiu és que “tothom hi participi” i que volen que tots els grups vinguin a les taules de treball per presentar les seves idees en consorci.

LIBERALS NO DONARÀ SUPORT AL PACTE

Liberals d’Andorra va decidir no subscriure el pacte d’estat de salut perquè “no aprofundeix en aspectes que considera cabdals per millorar els problemes que afronta el sistema sanitari”. La decisió del partit de Víctor Pintos es va basar en el fet que el document “no aprofundeix en aspectes que considerem cabdals”, que “el text és un decàleg de bones intencions i no un document de pacte d’estat” i que “falta un pla econòmic financer que garanteixi el benestar i el creixement social”.

tracking