UNIÓ EUROPEA

El referèndum per l'acord d'associació es farà el 2025

El cap de Govern dona per fet que tenen un any al davant per aconseguir el ‘sí’ al pacte

Xavier Espot amb Landry Riba i Maria Ubach abans de la reunió.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ja dona per fet que difícilment l’actual parlament europeu podrà ratificar l’acord d’associació abans de dissoldre’s per la convocatòria electoral del mes de juny. Així que el calendari s’estira perquè caldrà esperar a la composició de la nova cambra, i el referèndum es planteja per a inicis de l’any vinent. “És molt difícil que el parlament europeu actual estigui en disposició de ratificar aquest acord perquè el procés de traducció és llarg”, va manifestar el cap de Govern ahir al vespre després d’una nova reunió del pacte d’estat. Xavier Espot va plantejar un calendari aproximat que implicaria que el text podria estar en vigor durant el primer semestre del 2025, si és que una majoria de ciutadans andorrans l’avalen a la consulta vinculant. I és que els terminis són relativament ràpids un cop se celebri el referèndum i la posterior ratificació per part del Consell General.

Espot es va referir a “un any al davant” per “convèncer” una majoria del salt en positiu que ha de suposar la nova relació amb Europa. I aquesta tasca arrenca de manera imminent amb les lectures comentades i l’accés al text complet, que s’iniciarà amb els síndics i els consellers generals la setmana vinent. A més, se sol·licitarà al síndic la celebració d’una sessió monogràfica al Consell sobre l’acord. Se seguirà el mateix format amb els comuns, el Consell Superior de la Justícia i la resta d’institucions. La primera gran reunió pública per exposar a la ciutadania els detalls concrets del pacte serà el 12 de març al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, amb la participació de tots els partits integrants del pacte d’estat. Però també es difondrà el contingut de l’acord en un format més resumit i accessible a la pàgina web de la secretaria d’Estat per les Relacions amb la UE. Espot va assegurar que s’havia consensuat la manera de procedir amb tots els integrants del pacte i va negar discrepàncies. “Hi ha hagut intercanvi d’opinions i en el moment de prendre una decisió es posen sobre la taula arguments a favor i en contra. Crec que de seguida tothom va estar d’acord a ser el màxim transparent possible”, va assegurar. Ara bé, va insistir en el fet que “creiem que és un text suficientment tècnic i feixuc perquè es pugui explicar de manera comentada i contextualitzada”.

El líder de l’executiu es va mostrar segur d’aconseguir el al referèndum. “De vegades tenim tendència a escoltar els que critiquen més, els que criden més, però hi ha molta gent favorable a aquest projecte que legítimament vol conèixer el contingut més detallat, i per això tenim aquest treball al davant”, va emfatitzar. I com a resultat, va insistir, “estic convençut que convencerem bona part de la ciutadania, no perquè tinguem grans dots de convenciment, sinó perquè el que estem explicant és un bon acord d’associació”.

"ESTEM MOLT A PROP DE LA VERSIÓ DEFINITIVA"

El text es començarà a difondre quan encara no és ben bé la versió definitiva, però “obeirà a la realitat definitiva”. I és que el cap de Govern va assegurar que “estem molt a prop” de tancar el document i que és cap al mes vinent quan ja s’espera estabilitzar-lo. “Tot just aquesta setmana hem rebut la versió en llengua anglesa de l’acord marc i del protocol de país, de la majoria d’annexos també, i s’estan acabant de revisar”, va explicar Espot. On hi pot haver alguna variació és en els annexos per detalls que falten per tancar, com ara el referent als serveis farmacèutics, però “les grans línies estan acordades”. L’exposició, la lectura comentada, es farà en sessions d’unes quatre hores, i després es facilitarà una clau per accedir al document en format digital. Un volum que ronda el miler de pàgines. A l’abril es preveu que Andorra Recerca + Innovació tingui ja els resultats dels estudis d’impacte relatius a l’acord. Abans està prevista la presentació de l’informe encomanat per Andorra Endavant al bufet Gide; interpel·lat per aquest document, el cap de Govern va expressar escepticisme: “Evidentment estarem amatents al que digui, però no podem obviar que és un estudi d’impacte encomanat a través d’una adjudicació directa i a través d’un grup parlamentari que ja té un posicionament molt ferm i molt determinat amb relació a l’acord” i que, va afegir, es va encarregar de fer els informes de Mònaco, que va decidir aixecar-se de la taula de negociació. “Ningú discuteix el prestigi d’aquest bufet, però em permetrà que el rebi amb una certa reserva”, va afirmar. En tot cas, Espot va assegurar que “estarem amatents” a les conclusions.

tracking