Tribunals

Montaner afronta 2 anys condicionals per revelar el salari de Costa

L'exconseller demana 64.000 euros per la remuneració que va perdre i 20.000 euros pels danys morals

Costa i Montaner en una roda de premsa al Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carine Montaner afronta una pena de 2 anys de presó condicional i dos anys d'inhabilitació de drets públics a petició de la fiscalia per la querella criminal que l'exconseller liberal Ferran Costa va presentar contra la líder d'Andorra Endavant per un presumpte delicte major de revelació de secrets el 2020. La representació lletrada de Costa demana 64.048,84 euros d'indemnització pels diners que l'exconseller va deixar de percebre en regularitzar-se la seva remuneració després de fer públiques les dades Montaner, ja que el parlamentari va renunciar al complement salarial de dedicació exclusiva. L'advocat assegura que Costa va tenir una pèrdua salarial "degut a les pressions socials i de la mateixa querellada" i proposa la mateixa condemna penal que demana l'acusació pública i 20.000 euros en concepte de responsabilitat civil "pels danys o perjudicis morals, pel patiment moral i públic" de Costa i de la seva família.

La presidenta d'Andorra Endavant era al moment dels fets consellera de terceravia i va demanar el març del 2020 a la CASS els fulls de cotització del seu grup parlamentari per entregar la documentació a una gestoria. La Seguretat Social va emetre "erròniament", segons recull l'escrit de la Fiscalia, els fulls del grup parlamentari liberal i Montaner els va enviar a la gestoria i va ser des d'allí que li van avisar que els fulls eren dels parlamentaris liberals. I així va descobrir la consellera que Ferran Costa cobrava un complement salarial. El Ministeri Fiscal indica que la consellera "va fer saber" a d'altres membres del Consell General la remuneració que rebia Costa i exposa que la informació es va publicar el juny del 2020 al Diari d'Andorra. I remarca que la informació sobre el complement salarial de Costa "no era ni podia ser pública sinó que sols era coneguda pels membres del grup parlamentari liberal, ja que en aquell moment tenia la consideració d'informació reservada" i per això estima que Carine Montaner va cometre "un delicte major de revelació de secrets qualificat per autoritat o funcionari".

El lletrat de Costa afirma que des de que Montaner va rebre la documentació de la CASS "va informar amb dol i sense cap pudor dels emoluments salarials" de l'exconseller liberal, ara ambaixadord'Andorra a les Nacions Unides a Ginebra, Suïssa i Liechtenstein. L'advocat recalca que la informació dels salaris dels consellers no era pública al moment dels fets i no ho va ser legalment fins al 8 de juliol del 2020 i atribueix una conducta "totalment intencionada, o el que és el mateix, dolosa" a Montaner per informar de la remuneració "en un moment important de tensió econòmica en la nostra societat, provocat per la covid".

Ministres, síndic i consellers

El Ministeri Fiscal sol·licita en l'escrit de qualificació presentat al Tribunal Superior "l'interrogatori de la processada Carine Montaner i del perjudicat Ferran Costa" i els testimonis de 19 persones, entre els quals figuren polítics amb càrrecs de responsabilitat durant la legislatura passada i personal de la gestoria. La Fiscalia cridarà a declarar als consellers demòcrates David Montané, Maria Marticella, als ministres Mònica Bonell i Ladislau Baró i al síndic Carles Ensenyat. També al president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, i al ministre Raúl Ferré, que aleshores era conseller general. Per part de Liberals hauran de testificar l'exconsellera Eva López i l'exministre Jordi Gallardo. De terceravia estan convocats els exconsellers Josep Pintat, Oliver Aís i Joan Carles Camp i del PS, l'exconseller Pere López i la consellera Susanna Vela.

El Tribunal Superior ha tancat la causa per celebrar el judici oral pel procediment d'aforats, segons recull l'aute del 31 de gener.

tracking