DESACORD POLÍTIC

L'oposició deixa Helena Mas sola amb el pacte de salut

El PS anuncia que l’abandona perquè no respon a les necessitats i Andorra Endavant exigeix per quedar-s’hi un referèndum sobre la via preferent

La ministra de Salut en una compareixença al Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pacte d’estat de salut arrenca coix. El Partit Socialdemòcrata (PS) ja ha comunicat que no s’hi suma perquè no en comparteix el contingut i Andorra Endavant planteja exigències per quedar-s’hi que la mateixa formació admet que a la pràctica són la porta de sortida. Concòrdia manté un plantejament a favor del diàleg: troba el text deficient però s’avé a participar en reunions de treball per millorar-lo.

El PS va anunciar ahir a la tarda que havia informat per carta al ministeri de Salut que havia decidit no participar en el pacte perquè l’esborrany lliurat està “lluny de donar resposta a les demandes i plantejaments de partida que se’ns van fer la passada legislatura” per a la reforma del sistema de salut i que, a més, no respon a les “atribucions competencials” dels legisladors. La formació va indicar que un pacte d’aquestes característiques hauria de consistir en una revisió del sistema sanitari i concloure en una reforma legislativa per garantir que sigui eficient, equitatiu, de qualitat i sostenible. En canvi, en el text lliurat veuen les mateixes línies estratègiques que va presentar l’exministre Joan Martínez Benazet l’any 2019 –projectes que la pandèmia va fer saltar pels aires–, cap calendarització de les propostes ni els recursos associats, i critiquen que no es parli del finançament. El partit assenyala la seva recepta: que la sanitat la financin els pressupostos de l’estat, reconvertir el SAAS perquè “s’ha convertit en un cúmul d’ineficiències que posa en risc la sostenibilitat del sistema de sanitat pública” i que el pacte d’estat també serveixi per fer una reflexió al tomb de la CASS.

La formació liderada per Carine Montaner posa un ultimàtum a l’executiu: només s’hi quedarà si s’accepten dues exigències, que el SAAS absorbeixi el transport sanitari no medicalitzat després dels problemes que ha suposat l’externalització del servei i que es faci un referèndum sobre la via preferent, que per al partit ha suposat “un augment dels costos de salut i el col·lapse dels serveis de metges de capçalera i d’urgències, així com un retard en la derivació dels pacients, que ha afectat la seva cura”. Aquestes són les dues qüestions essencials, però Andorra Endavant enumera vuit qüestions més que considera rellevants, com ara la revisió de la cartera de serveis amb la generalització del tercer pagador, un programa més eficient per gestionar la història clínica o millores en l’atenció a la salut mental amb un centre de tractament en un entorn natural com un dels projectes prioritats.

Concòrdia no tanca la porta a continuar treballant amb el Govern en el pacte de salut, però amb el redactat actual no continuaran amb les negociacions. El president del grup parlamentari, Cerni Escalé, va apuntar que “el document presentat té un caire molt genèric i no inclou propostes ni calendaris”. Per tant, va demanar a l’executiu “un pacte més ambiciós, més concret, i amb unes dates marcades” per poder continuar negociant.

Escalé va apuntar que més enllà d’un pacte d’estat, el seu grup se sent més còmode negociant en grups de treball, en els quals participaria “sempre que hi hagi compromís” per part de la majoria, va matisar Escalé.

El president del principal partit de l’oposició va afegir que entén el posicionament de no voler treballar més en el pacte de salut del Partit Socialdemòcrata i d’Andorra Endavant “per les experiències passades”, però, a diferència del partit de Carine Montaner, va apuntar que ells no s’han posat cap línia vermella a l’hora de continuar negociant amb el Govern i no van fer cap demanda específica, sempre que l’executiu compleixi amb les exigències de precisar les propostes del text i d’establir un calendari.

POSICIONAMENTS

1. El PS no veu contingut de pacte d’Estat

El partit rebutja participar-hi perquè considera que hauria de consistir en una revisió del sistema sanitari que derivés en una reforma legislativa.

2. L’ultimàtum d’Andorra Endavant

La formació planteja dues exigències difícils de complir: el referèndum sobre la via preferent i que el SAAS assumeixi el transport sanitari.

3. Concòrdia no tanca la porta a seguir negociant

El principal grup de l’oposició al Consell General demana més concreció i un calendari fixat per no abandonar la taula de negociació.

tracking