justícia

L'augment de presos 'de nit' multiplica les hores extres dels penitenciaris

Els torns de nit i els de cap de setmana s’han reforçat amb un vigilant més

Una de les cel·les del centre penitenciari de la Comella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presó ha incorporat un reforç als torns de nit i els caps de setmana per fer front a l’increment de la població reclusa que ha suposat ampliar les places per complir penes d’arrest nocturn. Però amb la situació de precarietat que travessa la plantilla d’agents penitenciaris per la falta d’efectius, els reforços acaben sent hores extraordinàries dels agents i que el còmput no pari de créixer. Ja l’any passat un gruix notable de la plantilla va superar el màxim d’hores extres que fixa la llei (120 hores anuals) i aquest any continua la mateixa tònica. La legislació preveu que es pugui extralimitar aquest topall anual en determinades circumstàncies.

El ministeri d’Interior va decidir ampliar fins a 24 les places per complir sentències que impliquen anar a dormir a la presó per buidar una llista d’espera notable de penats pendents de complir la resolució. Però ara per ara, segons fonts sindicals, la capacitat no s’ha omplert al cent per cent. “Sospitem que és per un tema de prudència, perquè hi ha el perill de col·lapse”, va manifestar. No obstant això, sí que han augmentat el nombre d’interns de nit –fregant la vintena alguns dies– i la decisió per part de la direcció ha estat incorporar un penitenciari més als torns de nit i els caps de setmana. La mancança d’efectius implica que el reforç es faci via hores extraordinàries i la setmana passada, segons fonts sindicals, el conjunt de la plantilla hauria superat les 300.

Els sindicats ja van alçar la veu en tenir coneixement de la decisió de reordenar els espais de la presó per donar-hi més cabuda als condemnats a arrest nocturn, perquè han d’assumir més tasques sense que hi hagi un augment de la plantilla per contrarestar-ho, la qual cosa consideren que va “en detriment de la seguretat”. El cos penitenciari és el que més està patint les dificultats per cobrir les places que es convoquen a concurs: ara mateix hi ha quatre persones preparant-se per incorporar-se a la plantilla que no seran operatives fins a l’estiu, però la xifra d’incorporacions “tampoc serà una solució” per a la problemàtica actual. Una de les mesures recents per part de l’administració per mirar de pal·liar la falta d’interès en les places d’agent penitenciari (i també de policia) ha estat la de recuperar la prima per no fer vaga, que s’havia retirat a les promocions incorporades a partir del 2017. Via pressupost s’ha recuperat aquest plus econòmic per a tots aquests agents que no la cobren i per als qui s’hi vagin incorporant, malgrat que serà a partir del desembre i amb una quantia de 150 euros, inferior a la que perceben els companys més antics.

tracking