Cultura

Els artistes ja poden professionalitzar-se

L’estatut ofereix al creador les prestacions de la seguretat social i contractes laborals dignes

Bonell i Joval presentant l'Estatut de l'Artista.SFG / J. A. VILADOT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, va presentar ahir juntament amb el cap d’àrea d’Acció Cultural, Joan-Marc Joval, el reglament de l’estatut de l’artista per fixar les bases perquè els creadors puguin acreditar-se i fer un salt per tal de professionalitzar i dignificar la seva professió. L’objectiu de l’estatut és vetllar pels drets dels artistes oferint-los una acreditació vàlida que els registrarà en un cens artístic i, al mateix temps, atorgant-los un ventall de prestacions per part de la seguretat social, com pot ser la maternitat, la paternitat, la jubilació, la prejubilació i les baixes per accidents no laborals o malalties, entre d’altres.

Tot això serà possible gràcies a la creació d’una comissió andorrana de seguiment de l’estatut de l’artista que s’ocuparà d’acceptar o denegar les sol·licituds de les persones interessades a registrar-se com a artistes del país. “Sense internacionalització no hi ha professionalització”, va manifestar Joval, mentre feia èmfasi en la idea que des del ministeri ja fa un temps que s’aposta per dotar d’ajudes els professionals del sector artístic per tal de projectar-los a l’estranger i així “incrementar els seus ingressos”.

D’altra banda, Bonell va assegurar que s’impulsarà una campanya de comunicació destinada als programadors del país per tal que puguin conèixer els artistes del Principat i així “evitar contractacions fraudulentes”. El registre es posarà en marxa ben aviat i el ministeri anima a totes les persones interessades a inscriure’s en aquesta eina, que pretén dignificar la professió de l’artista.

Pel que fa als requisits de les persones que vulguin formar part del registre artístic, s’obren dues vies per acreditar-s’hi. La primera és assolint el salari mínim interprofessional en un marc de tres anys per tal de certificar la validesa de l’activitat professional, i la segona és a través de l’elaboració d’un pla de professionalitat, que consistirà a redactar una proposta amb totes les activitats previstes en un marge de cinc anys per arribar a un llindar econòmic lícit. Les persones assalariades i aquelles la majoria dels ingressos de les quals no provinguin de l’activitat artística quedaran exemptes de l’acreditació.

UNA CAMPANYA DE COMUNICACIÓ EFICAÇ

El ministeri de Cultura impulsarà una campanya de comunicació destinada als programadors del país per tal de presentar les diferents propostes artístiques del Principat i, així, poder efectuar contractacions legals i evitar algunes de les possibles fraudulències actuals. Així mateix, l’organisme fa temps que vetlla per la projecció internacional dels artistes per incrementar els seus ingressos.

tracking