Educació

Comença el pla pel bon ús de les tecnologies

Es faran unes enquestes per crear una perspectiva general de l’ús d’aparells a les aules

Bardina i Nadal durant la final de la First Lego League.A. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Educació posarà pròximament en marxa la primera acció de la línia estratègica del pla del bon ús de les tecnologies, una iniciativa del Govern per valorar quin ús es fa dels aparells electrònics a les aules. Ho va anunciar el secretari d’Estat d’Educació, Josep Anton Bardina, durant la final de la desena edició de la First Lego League, una competició de robòtica en la qual participen diferents escoles de tot el sistema educatiu andorrà.

Educació posarà en marxa unes enquestes per al “professorat, l’alumnat i les famílies” per crear una imatge de la situació actual envers les tecnologies i poder començar així el treball, va avançar Bardina. Un dels punts a analitzar en aquestes enquestes és l’ús de les tauletes a les aules, i si cal retirar-les o mantenir-les. Per arribar a una solució, el pla “valorarà el contingut tècnic i pedagògic” que poden aportar els aparells electrònics a les escoles.

D’altra banda, Bardina va valorar positivament la resolució a la qual es va arribar amb la cantina de l’escola francesa de Sant Julià, ja que “la prioritat era que els alumnes quan comencessin les classes tinguessin un plat a taula, i ha estat així”, va celebrar el número dos d’Educació. Tanmateix, va apuntar que el fet que sigui l’escola andorrana la que assumeixi les tasques de la francesa “no em consta que sigui la solució definitiva”, ja que les AMPA estan “analitzant una sèrie d’escenaris” que hauran de valorar abans d’arribar a una decisió final i “juntament amb el ministeri, que estarà ben a prop seguint el cas”, va acabar Bardina.

El funcionament de la cantina de cara al futur no és un tema que s’hagi de qüestionar. Ho va explicar Bardina, que va recordar que la de l’escola francesa de Sant Julià era un cas atípic, ja que era l’única regida per una junta gestora, a diferència de les altres, que són portades per les associacions de mares i pares. Per tant, “arran de la problemàtica, ens donarà peu que se solucioni també aquesta singularitat amb la cantina” de Sant Julià, va aclarir Bardina.

Sobre el tema del dia, la final de la First Lego League, Bardina va destacar la importància d’incloure en el currículum educatiu iniciatives com aquesta, “que són un element més que ajuda a desenvolupar l’aspecte pedagògic a l’aula”. El secretari d’Estat va destacar també la voluntat de continuar incloent les dones en la ciència i la tecnologia, ja que “una realitat que està ocupant les portades del camp educatiu des de fa anys és com fem que els vessants tècnics s’obrin al món femení i les noies persegueixin després estudis superiors d’STEM”. Per aquest motiu, va considerar l’alta participació femenina en el certamen com “una molt bona notícia”.

ELS ENGINYERS DEL FUTUR

Noranta alumnes de segona ensenyança de set centres educatius del país es van enfrontar ahir en les diferents proves del torneig de la First Lego League, una competició de robòtica en què els participants havien d’aconseguir que les seves creacions superessin diferents reptes marcats per l’organització. Durant el seu discurs, el director d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, va celebrar l’èxit del concurs i va animar els participants a ser “els enginyers del futur”, ja que alguns dels participants dels últims 10 anys van acabar estudiant carreres de STEM, va apuntar Nadal. Amb molta emoció i plens d’esperances, els alumnes participants van esperar els veredictes del jurat, que es van llegir ahir al centre de congressos. Durant la jornada es van repartir sis premis: l’equip Steam va ser el guanyador del premi Joc del Robot, l’equip V-7 va guanyar del premi Repte Innovació, l’equip Ecosafa es va endur el premi Valors, l’equip 8 x Lego va ser el guanyador del premi Disseny del Robot, i l’equip Steam novament, el premi Comportament Robot. Finalment, després de repartir aquests premis, es va anunciar l’equip guanyador i el que tindrà accés a la final espanyola, que se celebrarà el pròxim 16 de març a Alacant. Steam, del col·legi Sant Ermengol, va alçar-se sobre els seus competidors i va reclamar el premi Ingeniera Soy amb l’alegria de tots els membres de l’equip. Dos integrants de l’equip 8 x Lego, Sergi Santos i Roger Sànchez, guanyadors del premi al millor disseny, van sortir encantats del concurs, ja que van admetre que “no esperàvem guanyar res, però ens hem endut una molt bona sorpresa quan han dit el nostre nom”.

tracking