MOBILITZACIONS

Els pagesos planegen el bloqueig de la frontera de Navarra a la Jonquera

Agricultors francesos i espanyols mantenen converses per portar a terme una acció conjunta i a gran escala que serveixi per tallar el trànsit

Una mobilització de pagesos i ramaders a la Seu d'Urgell que va obligar a tallar el trànsit.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

Els pagesos espanyols i francesos s’uneixen per continuar reclamant millores en el sector. Els agricultors d’ambdós països tenen la intenció de portar a terme una acció conjunta que talli la circulació de vehicles a tot el Pirineu i per cada costat de la frontera. De moment no hi ha una data concreta, però s’està negociant executar un bloqueig massiu i a l’engròs des de la Jonquera fins a la comunitat autònoma de Navarra. L’objectiu seria allargar les reivindicacions que uns i altres han anat fent als seus respectius governs i que s’han culminat amb bloquejos de carreteres, tant a La Croisade, per part dels ramaders de França, com a la rotonda de l’N-145 a la Seu d’Urgell, per part dels catalans.

Unió de Pagesos va anunciar ahir en una roda de premsa la intenció d’organitzar noves protestes per millorar la situació del sector. Una d’aquestes és la d’unir-se a la concentració que hi ha convocada a Madrid dimecres, 21 de febrer, i una altra és la de conjurar una protesta transfronterera. “Hi ha intencions de col·laborar i la idea és coordinar-nos, però de moment no hi ha res sobre la taula”, va explicar Jordi Larios, membre de Plataforma Pagesa, una associació que no forma part del sindicat agrari. “Hi ha ganes de fer coses”, va afirmar Larios, que va afegir que de moment l’únic que s’ha comentat és de fer alguna cosa conjuntament. El català va expressar que va ser “la gent de França els que s’han posat en contacte amb nosaltres”.

Així també ho van corroborar des de l’altra banda de la serralada pirinenca, ja que el portaveu dels pagesos de la Cerdanya francesa, Christian Tallant, va confirmar que hi ha hagut converses sobre el fet de portar a terme aquesta protesta a gran escala. “Tinc companys d’Espanya que m’han dit de fer-ho des de Perpinyà fins a Navarra”, va explicar Tallant. “Ho vaig saber dissabte, ens van demanar de fer-ho plegats”, va comunicar el ramader.

La finalitat d’aquesta aliança és la de continuar exigint canvis o l’aplicació de noves mesures que serveixin per resoldre el model agrari actual de la pagesia, però sobretot per fer-se veure més. “És per fer pressió a tots els governs”, va declarar el ramader francès. De moment la pagesia de la Cerdanya francesa no ha aconseguit rebre cap ajut per fer front a les pèrdues que han patit per la sequera dels darrers anys. Els catalans vinculats a la plataforma reclamen una llista de 25 punts, entre els quals inclouen ajudes de la PAC (política agrària comuna), la simplificació i agilització de la tramitació administrativa i també alternatives per la sequera. “Per part nostra volem continuar posant pressió perquè ningú s’adormi”, va detallar el membre de la plataforma pagesa. En el seu cas, és probable que a finals de febrer es reuneixin amb la Generalitat de catalunya, tal com va indicar Larios.

De moment no hi ha dates concretes. Cap de les dues parts ha manifestat quan es farà i quants dies afectarà, però des de França van explicar que hi ha la possibilitat que s’executi aquest mateix mes. De totes maneres no és del tot segur perquè l’acció implica la mobilització de molts treballadors del sector primari. “Hi ha molta gent i ens hem de coordinar. Volem tancar cada costat de França i Espanya perquè ningú pugui passar”, va precisar Tallant. En la mateixa línia es va mostrar Larios, qui va assegurar que “hem de veure com ho hem de coordinar”. Tampoc s’ha concretat quins són els punts exactes on hi haurà les interrupcions del trànsit a Catalunya, però Larios ja va deixar clar que es farà “tot el que puguem i més”. Pel vessant del nord, Tallant va comentar que el seu objectiu seria la intersecció de La Croisade, com ja van realitzar el passat cap de setmana del 26 al 28 de gener. El país es podria veure afectat per aquesta reivindicació, però aquesta vegada de forma simultània per les dues duanes.

REUNIÓ PER UN NOU TALL A LA CROISADE

Els agricultors francesos mantenen la intenció de fer més talls a La Croisade. A més de la voluntat de realitzar el bloqueig transfronterer, els pagesos de la Cerdanya gal·la es reuneixen a mitjans d’aquesta setmana per decidir si es mobilitzaran aquest cap de setmana a la intersecció de les carreteres RN-20 i l’RN-320. El passat divendres el col·lectiu va anunciar que a principis d’aquesta setmana es reunirien per decidir quines accions es durien a terme i quan. Ahir, però, el seu portaveu, Christian Tallant, va explicar que les converses s’han endarrerit cap a dimecres i dijous.

tracking