Política

El PS deixa el pacte de Salut perquè afirma que no respon als problemes sanitaris

Els socialdemòcrates critiquen que no inclou calendari ni recursos per implementar les línies de treball

La ministra Helena Mas en la presentació del pacte de Sanitat als grups polítics al Consell al generSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata no estarà al Pacte d'Estat de Sanitat que el ministeri de Salut ha presentat fa unes setmanes als partits polítics i als actors sanitaris. Els socialdemòcrates han fet pública la decisió aquesta tarda en un comunicat on argumenten que el document del departament que encapçala Helena Mas "està lluny de donar resposta a les demandes i plantejaments de partida que se'ns van fer la passada legislatura per a la reforma del sistema de salut i no respon a les atribucions competencials dels legisladors".

El grup parlamentari del PS ha comunicat la decisió per carta al ministeri i plantegen que la proposta de Salut reprodueix les línies estratègiques que va presentar Joan Martínez Benazet quan era ministre el 2019. I critiquen que el document de treball de Mas "simplement afegeix una breu valoració" sobre l'impacte que ha tingut la pandèmia de la covid-19 en el sistema sanitari i parla de "mancances del sistema sense descriure-les". Els socialdemòcrates asseguren que les línies de treball no es detallen en un calendari o previsió temporal "i sense els recursos associats, ja que només parla d'eines tecnològiques".

Els socialdemòcrates defensen que la sanitat pública s'ha de finançar via pressupostos de l'Estat i que el Pacte hauria de servir per reflexionar sobre la CASS, "perquè no actuï pel seu compte amb recursos que són de tothom", i del SAAS, "per reorganitzar-lo en parapúbliques gestores dels centres hospitalaris i sociosanitaris". El PS reclama que per ser un pacte nacional hauria de revisar el sistema sanitari i concloure en una reforma legislativa per redifinir-ne l'estructura. I destaquen que el document "ha de pivotar entorn la definició i avaluació del model sanitari i no entorn la seva gestió o la seva execució, pròpies del model polític que estigui al capdavant del Govern".

tracking