CREIXEN LES PRÀCTIQUES IL·LEGALS

El consum de drogues dispara la criminalitat

Els crims augmenten un 22,63% durant l’any passat

L'acte d'obertura de l'any judicial es va celebrar a la sala magna de la Batllia.CONSELL SUPERIOR DE LA JUSTÍCIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La criminalitat va pujar l’any passat un 22,63%. La dada la va donar el fiscal general, Xavier Sopena, durant la presentació de l’any judicial, que va tenir lloc ahir a la sala magna de la Batllia. El principal delicte que va fer créixer la delinqüència va ser el que atempta contra la salut pública, amb 1.558 procediments penals. D’aquests, 1.265 van ser referits a l’haixix o similar, 180 a cocaïna, 88 a èxtasi, 12 a altres psicòtrops, 11 a heroïna i 2 a cessió o venda d’alcohol a menors d’edat. En comparació a l’any anterior, van augmentar en 423 el nombre de causes d’aquest apartat, la qual cosa va representar un increment del 37,27%.

En segon lloc, els delictes d’ús indegut de targeta de crèdit van suposar un total de 828 procediments, cosa que va suposar un 79,61% més respecte del darrer exercici. El tercer crim que més es va repetir durant el 2023 van ser els de robatoris, furts, receptació i extorsió, amb un total de 719 procediments. Els furts van motivar un total de 686 causes, de les quals 572 van obeir al tipus bàsic de furt, 72 a la modalitat amb força, 6 a furt amb abús de confiança, 15 a furt d’ús de vehicle, 9 a furt en casa habitada, 11 a furt qualificat per raó de la natura o valor del bé sostret i 1 a furt amb escalament. Aquests van incrementar en 136 el nombre de procediments, el que va representar un augment del 23,33%.

Pel que fa als delictes contra la vida humana independent i la integritat física i moral de les persones, es van incoar 549 procediments penals, els quals van obeir a 320 lesions, 222 conductes de maltractament, 4 tractes degradants i 3 homicidis en grau de temptativa.

Els delictes sexuals van mantenir xifres similars a les registrades l’any passat i es van instruir un total de 80 procediments. 23 causes van obeir a pornografia, 23 a agressions sexuals no constitutives de violació, 20 a assetjament sexual, 8 causes a conductes constitutives de violació, 4 a exhibicionisme i 2 a abusos sexuals a menors d’edat.

Sopena va explicar que el creixement de delictes “ens preocupa en general”, però es va centrar en els de naturalesa sexual i va remarcar que “la xacra continua” i que “és una prioritat de la fiscalia lluitar contra els delictes sexuals”, va acabar el fiscal general.

La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, va apuntar que l’augment dels crims és degut al fet que “la població ha augmentat els darrers anys, i suposo que la delinqüència augmenta en conseqüència”. Tanmateix, va apuntar que la crescuda també pot ser deguda a “l’eficiència del sistema judicial”. Per aquest motiu, va acabar afirmant que “no és un motiu de preocupació, però cal estar atent”.

LA FISCALIA ALERTA DE LA FALTA D'EFECTIUS A LA PLANTILLA

El fiscal general, Xavier Sopena, va demanar en el seu discurs a la inauguració de l’any judicial més recursos humans per a la Fiscalia. Tot i la reforma de la Llei qualificada de la justícia del 2022, que va introduir cinc places d’administratiu a la secretaria, Sopena va apuntar que “el nombre de fiscals adjunts, secretaris judicials i d’oficials és encara insuficient per assolir amb eficàcia el conjunt de l’activitat que desenvolupa la Fiscalia”. Per aquest motiu, Sopena va demanar que es cobreixi “en el millor termini” la plaça de retorn de fiscal que va deixar vacant el seu predecessor i que s’ampliï la plantilla del ministeri públic amb un secretari judicial i dos oficials més. El president del Consell Superior de la Justícia, Josep Maria Rossell, va apuntar que la plaça vacant que va reclamar el fiscal general “és la que ha ocupat ell” i que “és normal que la fiscalia demani recursos humans”, però “hem de pensar que s’ha desenvolupat un pla de xoc i la Fiscalia ja té tots els actius que estaven previstos per entrar”, va rematar el president del Consell Superior. Sobre la possibilitat d’integrar personal a la Fiscalia arran del nou Codi de procediment penal, que donarà més pes d’instrucció als fiscals i que es vol implementar a finals de la legislatura, Rossell va apuntar que “podria ser una possibilitat, però caldrà veure com acaba el redactat”.

Xavier Sopena durant la inauguració de l'any judicial.

Rossell a la inauguració de l'any judicial.

tracking