reportatge

Ni Picasso, ni Nonell

La primera subhasa d’art va tenir lloc ahir a l’edifici Embassy, on una trentena d’obres van desfilar esperant un comprador.

Carlos Teixidó presidint la subhasta d'ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de Nonell, Picasso i Sorolla, entre altres, seguiran, almenys fins a l’últim dia de febrer, al Principat. La primera subhasta d’art del país es va celebrar ahir a l’edifici Embassy i va recollir diverses pintures dels artistes més grans de la pintura catalana i espanyola del segle XIX.

Les joies de la corona de la col·lecció de Carlos Teixidó, l’organitzador de la subhasta, van ser Nena vestit roig, d’Isidre Nonell Monturiol, que va tenir un preu de sortida de 400.000 euros; Retrat, de Joaquim Sorolla Bastida, que es va subhastar per 180.000 euros, i La meva germana Lola, de Pablo Ruiz Picasso, que va tenir un preu inicial de 61.600 euros. Totes tres obres van quedar retirades en no rebre cap licitació i hauran d’esperar a rebre alguna oferta els pròxims dies.

De les 33 obres que es van subhastar, 30 van quedar sense comprador. Les que sí que es van vendre van ser Nena gitana, de Ricard Canals Llambí, que es va vendre per 8.400 euros; Retrat, de Pere Créixams Picó, que va ser comprat per 1.500 euros, i Retrat, de Josep Maria Mallol Suazo, que va ser la venda més cara de la tarda amb un preu de 15.000 euros. Les tres pintures es van vendre al preu inicial en ofertes realitzades abans de la subhasta.

Les pintures i escultures que van quedar sense comprador es podran continuar adquirint fins a l’últim dia de febrer i els interessats podran visitar l’exposició fins al mateix dia.

Tot i el baix moviment de vendes, els organitzadors de la subhasta, Teixidó i la seva dona, Isabel Encabo, es van mostrar satisfets per l’alt moviment de visitants que es va registrar des del 25 de gener, dia en què va començar l’exposició, i per l’interès que alguns compradors d’art van mostrar en les obres. Encabo va explicar que ja s’esperaven que la majoria d’obres quedarien retirades, ja que “a Andorra aquesta ha estat la primera subhasta que s’ha dut a terme” i la gent potser no està prou acostumada a actes com aquest, va puntualitzar. A més, va afegir que el Principat és un país molt petit on tothom es coneix i “molta gent prefereix que no se la vegi” a l’hora de comprar art. Tanmateix, la responsable de la galeria va reconèixer que li hauria agradat veure alguna licitació, ja que “aquesta era la gràcia”, però es va mostrar convençuda que durant els pròxims dies rebran ofertes en privat per les obres que tenen exposades.

Encabo va afegir que la Galeria Carlos Teixidó va organitzar anteriorment subhastes a ciutats on hi ha més coneixement sobre aquest tipus d’actes i va apuntar que a Londres i París sí que van veure licitacions.

tracking