Mobilització

L'ultimàtum dels pagesos aboca el Pas a un bloqueig indefinit

Els pagesos anuncien un nou tall a La Croisade a partir d’avui i indefinit per l’incompliment del govern gal amb els ajuts per la sequera

Els tractors tornen avui a La Croisade si no hi ha un canvi de darrera hora.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els agricultors francesos van anunciar ahir per sorpresa un nou tall indefinit dels accessos amb el Principat que, si no hi ha canvis d’última hora, es materialitzarà avui a partir de les 10 del matí. No té data de finalització, l’acabament serà quan l’administració francesa escolti la seva protesta i corregeixi. Justifiquen aquesta nova acció de força després d’haver fet marxa enrere el passat 2 de febrer –quan havien programat el segon cap de setmana de bloqueig a la zona de La Croisade– argumentant que els diners anunciats per l’administració francesa per ajudar a pal·liar els efectes de la sequera no són els que s’esperaven. El portaveu dels agricultors, Christian Tallant, va afirmar que “el govern francès ens ha enganyat, va anunciar un ajut d’1 milió d’euros i no toquem gairebé a res i l’assegurança no vol pagar per les pèrdues que hem tingut”. L’acció anunciada és que agafaran els tractors per tancar la circulació a la cruïlla de l’RN-20 i l’RN-320 cap al Principat i instal·lar de nou un campament, on restaran “indefinidament fins que el govern ens faci una proposició pel que hem perdut i hi serem fins que tinguem una resposta”.

Així com en altres ocasions l’anunci dels talls havia arribat amb antelació als qui es poden veure afectats, com les empreses de transport de mercaderies i viatgers, ahir el bloqueig els va agafar per sorpresa i sense pràcticament marge de maniobra. La companyia Catrans, que fa un viatge diari a Tolosa a carregar mercaderia, mantindrà l’operativa amb l’horari habitual i fonts de l’empresa asseguraven que ni des de la gendarmeria ni des de la duana els havien confirmat el tancament a la circulació. Al vespre, Tallant assegurava que ja havien mantingut contactes amb la gendarmeria i que avui hi haurà agents a la zona. Andbus, que explota la línia regular fins a Tolosa, va reaccionar inserint missatges a la seva web per anunciar als clients que davant l’anunci de nous talls no podien garantir el compliment dels horaris. Des de l’empresa van indicar que confiaven que se seguís la mateixa operativa que en anteriors talls i que es permetés la circulació en direcció a França durant algunes estones. A l’inrevés, de França a Andorra, l’alternativa és passar per territori espanyol. El representant dels agricultors va confirmar que la manera d’actuar serà aquesta: no deixaran pujar cap vehicle que no sigui d’emergències i només deixaran passar de sortida del Pas de manera puntual uns minuts. Tallant va insistir que es mobilitzen perquè l’executiu gal “fa vuit mesos que va dient que ho arreglarà i no fa res, i volem una solució. Els pagesos estem farts i no volem patir més”. La petició és que l’assegurança es faci càrrec de les pèrdues que han tingut per fer herba per a les vaques pels dos anys de sequera que pateix la Cerdanya francesa.

Christian Tallant va assenyalar que ahir hi havia dos ministres francesos de visita a la prefectura de Perpinyà i van instar el Govern a posar-se en contacte amb ells per evitar el bloqueig de l’accés a Andorra. “Que truquin i els diguin que han d’arreglar les coses” perquè, va afegir, “l’única solució” per evitar el tall és que l’executiu gal els asseguri que escoltaran. Al vespre aquest compromís no havia arribat. I és l’única via per evitar la protesta.

EL NEGUIT DEL COMERÇ

“És un problema molt gros”, va lamentar el president dels comerciants del Pas de la Casa, Òscar Ramon. El nucli encampadà viu aquests dies la punta de la temporada amb les vacances de Carnaval a França, i si el bloqueig indefinit s’acaba produint, suposarà per als establiments “perdre el client de l’Arieja, que és el nostre millor client”.

LA CRONOLOGIA

1 PRIMER BLOQUEIG, A FINALS DE GENER

Les protestes dels agricultors, que s’estenien per tot França, van bloquejar l’accés a Andorra l’últim cap de setmana de gener i l’amenaça era repetir el bloqueig.

2 MARXA ENRERE DELS PAGESOS ‘IN EXTREMIS’

El divendres 2 de febrer s’havia de repetir un bloqueig idèntic que durés fins al diumenge, però es va desconvocar en obtenir el compromís d’un ajut d’1 milió.

3 NOU TALL PER “L’ENGANY” DEL GOVERN Els agricultors de la Cerdanya tornen a la carretera denunciant que l’ajut econòmic no és l’esperat i que “el govern francès ens ha enganyat”.

tracking