LA TROBADA ÉS AVUI

Reunió d'urgència del pacte d'estat per tractar sobre les discrepàncies

El cap de Govern convoca els participants a debatre sobre les diferències i si s’ha de lliurar el text de l’acord

Espot saludant els membres integrants del pacte d'estat per la UE.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, va convocar ahir en nom del cap de Govern de manera urgent per avui tots els representants de les forces polítiques que participen en el pacte d’estat.

A la comunicació, Riba fa referència a “les manifestacions publicades” ahir al Diari, “que difonen el contingut de les discussions mantingudes en el si del pacte”. I afegeix que la trobada servirà per debatre sobre l’acord d’associació i sobre les preguntes del gabinet tècnic (Gide) contractat per Andorra Endavant, que van ser exposades en una reunió telemàtica.

Alguns dels integrants s’havien posicionat a favor que el Govern faci públic el contingut del document a la ciutadania, especialment als agents econòmics i socials. Riba, per la seva banda, es va mostrar reticent a procedir a donar publicitat al text en considerar que sense els annexos pot provocar males interpretacions i que el text “autèntic” serà la traducció a l’anglès.

La resposta no va convèncer, especialment l’excap de Govern Jaume Bartumeu, que després d’expressar el malestar per la reunió amb la consultora contractada pel grup parlamentari d’Andorra Endavant va demanar una reunió “amb la màxima urgència, en tot cas abans del 16 de febrer”. Bartumeu va avisar que en cas contrari “quedem lliures de procedir a articular la nostra defensa d’un bon acord d’associació”, deixant entendre que actuaria donant a conèixer l’acord ja tancat amb Brussel·les. Precisament la data límit és demà i avui es posaran sobre la taula totes les diferències, algunes de les quals compartides per la presidenta d’Acció, Judith Pallarés.

D’altra banda, el Diari ha tingut accés a les qüestions que va demanar Gide al secretari d’Estat. Els consultors van preguntar sobre les negociacions amb el Banc de França per l’assistència de liquiditat d’emergència; o si l’executiu ha negociat una clàusula transitòria en virtut que les empreses financeres de la UE no podran entrar al mercat andorrà abans que les empreses andorranes tinguin accés al mercat financer de la UE.

Els experts de Gide es van interessar per les adaptacions relatives a la concessió de permisos de residència, si es limiten a les quotes i al control dels antecedents penals mitjançant declaració jurada. I van demanar si es negocien adaptacions per a dipòsits o especialment la revisió mèdica obligatòria. Si no és així, els assessors volien saber en quin termini i en quines condicions el Govern pretén acostar la legislació andorrana al dret de la Unió.

Gide va reclamar si l’acord preveu la llibertat de circulació i la prestació de serveis per als nacionals dels estats associats i quines mesures concretes té en compte per evitar la doble imposició i contrarestar l’optimització fiscal en aquest àmbit. Sobre l’eliminació progressiva dels drets de duana dels productes del tabac, que es compensarà amb “altres ingressos”, van demanar informació sobre les mesures addicionals, i si inclou específicament un augment dels impostos especials sobre els productes del tabac o altres béns.

L'ESTUDI D'IMPACTE DEL DESPATX GIDE ES PRESENTARÀ EL 25 DE MARÇ

Andorra Endavant va fer públic ahir l’hora i la data de la presentació de les conclusions de l’informe que va sol·licitar al despatx Gide per valorar els avantatges i els inconvenients de l’acord d’associació entre el Principat i la UE. La presentació, que serà el 25 de març entre les 19.30 i les 21 hores, tindrà lloc a l’auditori del Centre de Congressos d’Andorra la Vella i serà conduïda per l’advocat i soci de Gide Benoit Le Bret. Le Bret té una àmplia carrera professional al voltant de les institucions europees, ja que durant nou anys ha treballat com a membre i cap de gabinet a la Comissió Europea, a més d’uns altres set al ministeri de Finances de França. L’advocat està especialitzat en assumptes normatius i europeus, ajuts estatals, activitat antimonopoli o litigació comunitària de propietat intel·lectual. La notícia surt dos dies després que Andorra Endavant es reunís amb Gide, juntament amb el representant del Copríncep francès, Robert Mauri, i el secretari d’Estat Landry Riba. A la reunió es va tractar la conservació del sistema fiscal o el sistema bancari i financer, entre d’altres.

tracking